Sötétben izzadnak az irakiak az áramhiány miatt

Vágólapra másolva!
Az összeomlás szélére került az iraki elektromos hálózat a lázadók szabotázsakciói, a növekvő áramfogyasztás és az üzemanyaghiány miatt. A világ egyik legnagyobb kőolajkészletével rendelkező országban az áramtermelés a szükségesnek csupán a felét képes ellátni, így naponta csak néhány órára van áram. Ez viszont az ivóvízellátás akadozásához vezetett Bagdadban, mert a víztisztítók nem tudnak működni.
Vágólapra másolva!

Irak elektromos rendszere az összeomlás szélén áll, és az energiahiány miatt csak fele annyi áramot tudnak termelni, mint amire igény lenne. Az elmúlt két napban négy országos áramszünet volt; az áramellátás a legrosszabb 2003 nyara - az amerikai megszállás kezdete - óta - írja a The Guardian.

Irak ugyan a világ egyik legnagyobb kőolajkészletével rendelkező ország, de villanyáram eddig csak rendszertelenül volt a nyáron, naponta legfeljebb néhány órán át van szolgáltatás. Az áramhálózat már Szaddam Husszein volt iraki vezető alatt leromlott, mert az Öböl-háború utáni ENSZ-szankciók nem tették lehetővé az új technológiák megvételét. A hálózatot most a lázadók igyekeznek tönkretenni.

Az elektromos hálózat összeomlását az okozhatja, hogy több tartomány is lekapcsolta erőműveit az országos rendszerről, hogy a helyi szükségleteket elláthassák, és mert szerintük Bagdad túl sok áramot visz el. Normális esetben sokan saját generátorukat üzemeltetnék, de az üzemanyag árának drágulása miatt ezt kevesen engedhetik meg maguknak.

Az áramhiány fennakadásokat okoz az ivóvízellátásban és a szennyvíztisztításban is, mert a víztisztítókat nem tudják üzemeltetni. "Már nem kell a kőkorszakról dokumentumfilmeket néznünk, abban élünk! Folyamatos veszélyben vagyunk a szennyezett víz és a rohadt élelmiszerek miatt" - mondta egy kerbalai lakos a The Guardian tudósítójának.

Légkondicionálók nélkül különösen elviselhetetlen a nyári meleg, miközben a napi hőmérséklet 43 és 49 fok között van. Mindez csak tetézi az országban négy éve tartó háborút és vallási erőszakot. "Az embereknek elegük van. Nincs víz, nincs áram, nincs semmi, csak halál. Mindenki borotvaélen táncol" - mondta egy 31 éves iraki.