Grúzia szerint bombázták őket az oroszok

Vágólapra másolva!
Grúzia azt mondja, hogy két orosz harci repülőgép átrepült a területe felett, és egy falura 700 kilogrammos irányított rakétát lőtt ki, amely nem robbant fel. A grúz belügyminiszter agressziónak nevezte az incidenst, amely a grúzok szerint nem az első az elmúlt években. Moszkva - mint ahogy a korábbi incidenseknél is -tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az orosz rakéta a fővárostól mintegy 65 kilométerre északnyugatra fekvő Citelubani falunál csapódott a földve."Két orosz harci gép repült Oroszországból grúz területre hétfőn, és az egyik ledobott egy 700 kilogrammos rakétát Citelubani falura" - mondta a szóvivő. Szerencsére nem robbant fel - tette hozzá Utiasvili, aki szerint senki sem sérült meg.

Korábban Vano Merabisvili grúz belügyminiszter agressziónak nevezte az esetet. Ugyanakkor Moszkva tagadja a vádakat. "Az orosz légierő sem hétfőn, sem pedig kedden nem repült a grúz légtérbe" - mondta Alekszandr Drobjosevszkij ezredes, az orosz légierő parancsnokának munkatársa. "Oroszország nem sértette meg a szuverén Grúzia határait" - tette hozzá.

Grúz illetékesek szerint a rakéta a szakadár dél-oszét köztársasághoz közel csapódott be. Dél-Oszétia politikai és pénzügyi támogatásban részesül Moszkvától. A két ország viszonyában nem ez az első feszültség az utóbbi időben. Tavaly jelentősen romlott Moszkva és Tbiliszi kapcsolata, amikor Grúzia kiutasított négy, kémkedéssel vádolt orosz katonatisztet. Ez dühös vitához vezetett, végül Moszkva gazdasági szankciókat léptetett életbe szomszédja ellen és több grúzt kiutasított.

Grúzia már többször is állította, hogy orosz katonai gépek megsértették légterét - Oroszország ezt mindig tagadta. 2002-ben azzal vádolták Moszkvát, hogy harci gépei berepültek Grúziába és tüzérségi rakétával lőtték a Pankiszi-szorost, Moszkva azonban ezt is tagadta. Grúziában azonban sokan új-imperializmussal vádolják Moszkvát, amely szerintük dühös Tbiliszi NATO csatlakozási tervei miatt és igyekszik destabilizálni az országot.