Öt guantanamói fogolyért lobbizik London

Vágólapra másolva!
London hivatalosan kérte öt, nagy-britanniai lakóhellyel rendelkező személy szabadon engedését a Guantánamói-öböl partján működő amerikai börtöntáborból - jelentette be kedden a brit külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

David Miliband brit külügyminiszter írásban kérte Condoleezza Rice amerikai külügyminisztertől, hogy engedjenek el öt, nagy-britanniai lakóhelyű férfit a guantanamói börtöntáborból. A foglyok ugyan nem brit állampolgárok, de menekültstátust nyertek és korlátlan időre szóló, vagy kivételes engedélyük volt nagy-britanniai tartózkodásra őrizetbe vételük előtt - olvasható a londoni külügyminisztérium közleményében.

A szóban forgó öt férfi szabadon bocsátásáról és visszatéréséről folytatandó megbeszélések igénybe vehetnek némi időt. Felmerülhetnek biztonsági megfontolások azzal kapcsolatban, hogy mikor küldjék vissza az illetőket, és a brit kormány "minden szükséges intézkedést meg fog hozni a nemzetbiztonság fenntartása érdekében" - fűzte hozzá a minisztérium.

Az öt férfi név szerint Shaker Aamer, Jamil al-Banna, Omar Deghayes, Binyam Mohamed és Abdennour Sameur. A Gordon Brown brit miniszterelnök vezette új kormány döntése szakítást jelent a korábbi gyakorlattal.

Az előző, Tony Blair által irányított kabinet rendszerint azt vallotta, hogy nem köteles olyan guantánamói rabok elengedéséért folyamodni, akik a szigetországban éltek ugyan, de nem szereztek brit állampolgárságot. Márciusban Kim Howells brit külügyi államminiszter még azt bizonygatta, hogy a Blair-kormány ilyen ügyben, volt nagy-britanniai lakosok érdekében nem léphet fel.