Európa visszalő az amerikai vízumháborúban

Vágólapra másolva!
Visszavág az Európai Unióban az Egyesült Államoknak a vízumtörvény módosításáért. Az Európai Bizottság azzal fenyeget, hogy a vízummentesen beutazó amerikaiaknak is előre regisztráltatniuk kellene magukat, amikor az EU-ba utaznak. Az új amerikai vízumtörvény szerint ugyanis még a vízummentesen utazó európaiaknak is 48 órával hamarabb - elektronikus regisztráció formájában - értesíteniük kell az amerikai hatóságokat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióba utazó amerikaiakra is hasonló elektronikus regisztráció várhat, mint amit az Egyesült Államok kövezel meg az amúgy vízummentességet élvező európai országok polgáraitól. Az Európai Bizottság azzal fenyegetőzik, hogy az amerikaiaknak is előre jelezniük kellene utazási szándékukat, hasonlóan az új amerikai vízumtörvényben szereplő elektronikus regisztrációs rendszerhez.

Az amerikai kormánynak a múlt hónapban küldött hivatalos értesítésben az Európai Unió jelezte, hogy az európai rendszer "természetesen a kölcsönösség elve alapján működne". Az EU még nem döntött a korlátozásról, de az amerikai vízumtörvény múlt heti elfogadása, brüsszeli források szerint "új lökést adott" a kezdeményezéshez.

George Bush amerikai elnök ugyanis pénteken annak ellenére írta alá a törvényt, hogy az Európai Bizottság és az üzleti körök a tervezett intézkedések megfontolására kérték. Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, Russ Knocke azonban azt mondta a Financial Timesnak, hogy az Egyesült Államoknak nincs problémája azzal, ha az EU hasonló regisztrációs rendszert vezet be. "Ez növelné a légi utazás biztonságát" - mondta Knocke.

Az európai üzleti körök azonban élesen bírálják az amerikai törvényt, mert szerintük ez jelentősen korlátozza az európai üzletemberek rendszeres, és gyakran előre nem tervezhető utazásait az Egyesült Államokba. Az utazási korlátozás mellett ráadásul minden Amerikába irányuló légi és tengeri szállítmányt induláskor is ellenőrizni kellene. A német ipari kamara szerint egy konténer átvilágítása 10 percet vesz igénybe, így egy nagyobb konténerszállító hajó 1600 óra, azaz több mint 66 nap késésre számíthatna.