Ischinger bizakodik Koszovó ügyében

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniót a koszovói trojkában képviselő német diplomata csütörtökön derűlátásának adott hangot a dél-szerbiai tartomány jövőjéről pénteken kezdődő belgrádi tárgyalások előtt.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Ischinger "egy nehéz megbízatás szempontjából jó kezdetnek" minősítette az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok küldötteinek a brit fővárosban folytatott eszmecseréjét. Mint fogalmazott, még a megoldhatatlannak látszó feladatokra is lehet megoldást találni, az "csak politikai akarat kérdése".

A trojka pénteken kezd új tárgyalásokat Belgrádban a papíron még Szerbiához tartozó, de nyolc éve ENSZ-közigazgatás alatt álló, túlnyomórészt albánok lakta tartomány jövőjéről. A külföldi közvetítőcsoport célja az, hogy elősegítse a szerb és az albán fél megállapodását Koszovó jogi státusáról. Tevékenységéről december 10-ig kell jelentést terjesztenie az ENSZ elé.

A szerb kormány és az ellenzék hallani sem akar Koszovó elszakadásáról, viszont nagyfokú autonómiát kínál az ott élő, több mint 90 százalékos többséget alkotó albánoknak. Utóbbiak viszont csak a függetlenséget tartják elfogadható megoldásnak.