Keresik a kompromisszumot Koszovó ügyében

Vágólapra másolva!
A szerbek és az albánok számára is elfogadható kompromisszumos megoldást keresnek Koszovó problémájára a nemzetközi közvetítők - jelentette ki pénteken Belgrádban Frank Wisner, az Egyesült Államoknak a dél-szerbiai tartomány kérdésében illetékes főmegbízottja.
Vágólapra másolva!

Frank Wisner Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz diplomatával és az EU-országok delegálta német Wolfgang Ischingerrel érkezett a szerb fővárosba. Ők a megbízottai a koszovói kérdésben közvetítő - az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta - kontaktcsoportnak. Boris Tadic szerb államfő és Vojislav Kostunica miniszterelnök együtt fogadta őket, az eredetileg egyfordulósnak tervezett délutáni, de az esti órákban tovább folytatott találkozónak Vuk Jeremic külügyminiszter is részese volt.

A röpke sajtónyilatkozatok ellenére sem tudni, mi hangzott el a megbeszélésen. Figyelmet keltő viszont, hogy az amerikai megbízott, aki korábbi nyilatkozataiban nem volt hajlandó kevesebbről beszélni, mint Koszovó elkerülhetetlen - szerb részről mereven elutasított - függetlenségéről, az első megbeszélés után a kompromisszum szükségességét emlegette.

A kontaktcsoport EU-tagjait képviselő Wolfgang Ischinger diplomatikusan jó első találkozóról beszélt, de nem árult el semmit annak tartalmáról, Alekszandr Bocan-Harcsenko pedig nem nyilatkozott. Ischinger megerősítette, hogy a csoport december 10-én az ENSZ főtitkára elé terjeszti jelentését. Egyúttal cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a trojkán belül nem egységesen ítélik meg az Ahtisaari-tervet. Ez utóbbi nemzetközileg felügyelt függetlenséget irányoz elő Koszovó számára. Ez a terv képezi jelenleg az egyetlen megoldási lehetőséget - hangoztatta a német diplomata, hozzátéve: a kontaktcsoport támogatni fog minden olyan javaslatot, amelyről Belgrád és Pristina képes lesz megegyezni.

A szerb államfő hivatalából származó közlemény azt állította, hogy a diplomata-hármas elfogadta: a Koszovó jövőjére vonatkozó további tárgyalásoknak a tartomány státusáról is kell szólniuk.

Belgrádban tavaly alkotmányba foglalták, hogy Koszovó elszakíthatatlan része Szerbiának, a helyi albán vezetők viszont naponta többször is megerősítik nyilatkozataikban, hogy Koszovó függetlensége nem lehet kérdéses, és nem képezheti alku tárgyát.

A három közvetítő szombaton Pristinába utazik, hogy a helyi ENSZ-közigazgatás, a nemzetközi békefenntartók irányítóival, az albán politikai vezetőkkel tárgyaljon, ami után vasárnap a koszovói szerbek képviselőit hallgatja meg.