Kirúgásokkal ért véget a lengyel kormánykoalíció

Vágólapra másolva!
Kirúgta a maradék négy koalíciós minisztert is a lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski, és helyükre saját pártjának embereit ültette. A hetek óta ingadozó koalíciónak ezzel vége lett, ősszel várhatóan előre hozott választások lesznek Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

Négy újabb koalíciós minisztertől vált meg a lengyel kormányfő hétfőn. Leváltotta Roman Giertychet, az oktatási, Rafal Wiecheckit, a tengergazdasági, Anna Kalatát, a munkaügyi és Andrzej Aumillert, az építésügyi tárca vezetőjét. Az első kettő a Lengyel Családok Ligájának politikusa, utóbbi kettő pedig a Samoobrona (Önvédelem) színeiben volt miniszter. Helyükre saját pártjából, a Törvény és Igazságból (PiS) ültetett embereket: Ryszard Legutkót, Marek Grobarczykot, Joanna Kluzik-Rostkowskát és Miroslaw Barszczt.

A személycserék július 9-én kezdődtek, amikor a kormányfő korrupció gyanújára hivatkozv, leváltotta az agrártárca éléről Andrzej Leppert, a Samoobrona elnökét, aki egyben helyettes kormányfő is volt. A múlt hét közepén távoznia kellett a kormányból Janusz Kaczmarek belügyminiszternek is. Neki azt vetette Kaczynski a szemére, hogy akadályozta a Lepper korrupciós ügyében folyó rendőrségi vizsgálatot.

Bizonyítékokat ugyanakkor egyelőre nem mutatott be Lepper ellen az a korrupcióellenes bizottság, amelyet a PiS állított fel. A kormányfő emellett adós maradt azzal is, hogy betekintést engedjen a bizottság működésébe a kisebb koalíciós pártok számára.

"A változás azt jelenti, hogy a koalíciónak vége van" - jelentette be hétfőn Jaroslaw Kaczynski kormányfő a televízióban, az államfői posztot betöltő ikertestvére jelenlétében. A hetek óta erősen ingadozó koalíció megszüntetését már szombaton közölte a miniszterelnök. Akkor azt mondta, novemberig - előreláthatóan október 21-én - megrendezik az előre hozott választásokat, mivel sem szövetségeseikkel, sem nélkülük nem tudnak kormányozni.

A közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor könnyen végzetes lehet a PiS számára a vártnál két évvel korábban megtartott választás. A TNS OBOP adatai szerint a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform 33 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, miközben a PiS népszerűsége 22-re esett vissza. Koalíciós partnerei számára még rosszabbak a kilátások: a Lengyel Családok Ligája a felmérés szerint el sem éri majd a parlamenti küszöböt. A Kaczynski ikrek igazgatása alatt Lengyelország jó gazdasági növekedést könyvelhetett el, ám eközben folyamatosak voltak a koalíciós csetepaték és a súrlódások az Európai Unióval.

A 460 fős lengyel parlament feloszlatásához kétharmados többségre van szükség, csak ebben az esetben lehet hivatalosan is kiírni az előre hozott választásokat. A PiS-nek jelenleg 150 képviselője van a törvényhozásban. A parlament várhatóan a nyári szünet után, augusztus 22-én szavaz a kérdésről. Az előre hozott választás ugyanakkor csak a kormányt érinti, Lech Kaczynski elnök a posztján marad.