Távozik Bush legfőbb tanácsadója

Vágólapra másolva!
Lemond tisztségről Karl Rove, a Fehér Ház egyik legbefolyásosabb tanácsadója. A George Bush amerikai elnökkel több mint tíz éve együtt dolgozó Rove azt mondta, családja kedvéért távozik augusztus végén, jóllehet több kétes ügyben is felmerült a neve a közelmúltban.
Vágólapra másolva!

Augusztusban távozik tisztségéből Karl Rove, a Fehér Ház egyik nagy befolyással rendelkező tanácsadója. Erről maga Rove számolt be a Wall Street Journalnak. Mint közölte, családja kedvéért döntött a távozás mellett.

Rove több mint egy évtizede dolgozik együtt George Bushsal, ő az amerikai elnök legfőbb stratégája. A két nyertes elnökválasztás és a republikánusok számos kongresszusi választási sikerét nagyban az ő szerepének tulajdonítják.

A legutóbbi kongresszusi választáson azonban rosszul szerepeltek a republikánusok, Bush elnök megítélése rendkívül alacsony és több felmérés is azt mutatja, a jelenlegi állás szerint a demokratáknak van nagyobb esélyük arra, hogy elnyerjék a Fehér Házat.

Rove ugyanakkor vitatott személyiség, számos alkalommal vádolták alattomos taktika alkalmazásával a demokrata ellenfelekkel szemben. A múlt hónapban az amerikai szenátus beidézte nyolc szövetségi bíró megkérdőjelezhető eltávolításával kapcsolatban, ám Bush elnök elrendelte, hogy ne tanúskodjon az ügyben.

Neve felmerült a Valeria Plame CIA-ügynök nevének kiszivárogtatásával kapcsolatos botrányban is, de végül nem emeltek ellene vádat. Plame nevét, aki egy volt diplomata felesége, a vádak szerint bosszúból szivárogtatták ki, mivel férje megvádolta az amerikai kormányt, miszerint hírszerzési értesüléseket manipulált, hogy igazolja az Irak elleni háborút.