Nem bírják Gül nélkül a török iszlamisták

Vágólapra másolva!
Újra Abdullah Gül török külügyminisztert akarja államfőnek jelölni az iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja. Gül idén tavasszal már volt elnökjelölt, ám a nyíltan vallásos politikus megválasztása ellen hatalmas utcai tiltakozásokat szerveztek, a róla szóló pralamenti szavazásokat bojkottálta az ellenzék. A politikai válság előre hozott választásokat eredményezett, amelyen megint csak az iszlamisták győztek.
Vágólapra másolva!

Várhatóan újra államfőnek jelöli az előre hozott törökországi választáson győztes iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Abdullah Gült. A döntést kedden jelentik be. A politikust már májusban is jelölték államfőnek, ami komoly tiltakozásokat váltott ki Törökország-szerte a világi berendezkedés támogatói körében.

A 2003 óta külügyminiszterként dolgozó Gült pártja több alkalommal próbálta - sikertelenül - megválasztatni államfőnek áprilisban és májusban. A jelölését ellenző ellenzéki pártok ugyanis bojkottálták a szavazásokat, így esélye sem volt Gülnek, hogy megszerezze az első és második fordulóban a megválasztáshoz szükséges kétharmados többséget, de még a harmadik és negyedik fordulóban szükséges egyszerű többséget sem. A politikai válsághelyzet odáig fajult, hogy az utcákon tíz- és százezrek kezdték követelni a világi berendezkedés megóvását, és végül előre hozott választásokat kellett tartani. A választáson mérsékelt többséggel az AKP nyert.

A BBC szerint Gül több ellenzéki párt vezetésével is tanácskozott, hogy megszerezze támogatásukat. Az egyik jelentős ellenzéki erő, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) már hajlik arra, hogy ne bojkottálja a következő - augusztus 20-án esedékes - szavazást, a legjelentősebb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor továbbra is ellenzi Gül jelöltségét. Ahhoz, hogy a második vagy a harmadik fordulóban megválasszák, a politikusnak legalább 276 szavazatot kell kapnia. A kormánypártnak jelenleg 341 képviselője van, így Gül jó eséllyel elnyerheti az államfői tisztséget.

Az ellenzék egy része és a világi berendezkedás hívei azonban továbbra is attól tartanak, hogy a vállaltan iszlám politikus államfővé választásával veszélybe kerül a török világi állam. Az egyik fő ellenérv vele szemben, hogy felesége fejkendőt hord. A fejekendőviselet különösen érzékeny téma a törököknél, a közhivatalokban és az egyetemeken egyenesen tilos hordani a kendőt.

A török köztársasági elnök posztja javarészt ceremoniális, ám vétójoggal rendelkezik, akár törvényekről, akár kinevezésekről van szó. Ahmed Necdet Sezer jelenlegi államfő számos alkalommal tört borsot a kormány orra alá különböző rendeletek és törvényjavaslatok elutasításával.