Nem büntetnék az államtitkokból idéző német újságírókat

Vágólapra másolva!
Újabb német tartományi ügyészség kérte az eljárás megszüntetését azoknak az újságíróknak az ügyében, akik titkos parlamenti iratokból idéztek cikkeikben. Az újságírók felelősségre vonásának terve nagy visszhangot váltott ki Németországban.
Vágólapra másolva!

A müncheni után a majna-frankfurti tartományi ügyészség is az eljárás megszüntetése mellett foglalt állást azoknak a német újságírónak az ügyében, akik ellen államtitoksértés gyanúja miatt indult eljárás. Az ügy akkor kezdődött, amikor 17 újságíró a titkosszolgálatok működését és titkosszolgálati ügyeket vizsgáló bizottság üléséről kikerült titkos iratokat használt fel cikkeihez.

Az ügyészség egy esetben sem találták bizonyíthatónak a titoksértésben való közreműködést - olvasható a Deutschlandfunk német közszolgálati rádió honlapján. Összesen négy német vádhatóság előtt indult eljárás államtitoksértésben segédkezés gyanújával a 17 újságíró ellen, de a kezdeményezők nyilatkozatai szerint a tulajdonképpeni államtitoksértési eljárás a kiszivárogtatók ellen irányult volna.

A müncheni ügyészség a múlt pénteken már megszüntette az éles bírálatokat kiváltó vizsgálatot, részben azon az alapon, hogy az újságírók jogosan tiltakoznak értesüléseik forrásának kiadása ellen. A másik két beadványt még vizsgálja a berlini, illetve a hamburgi vádhatóság.

Az újságírók elleni eljárás nagy visszhangot váltott ki a német újságíró-társadalomban, és a politikusok egy része, sőt a bizottság tagjai közül is többen bírálták. A német alkotmánybíróság egy hasonló ügyben - az úgynevezett Cicero-ügyben - februárban kimondta: egy titkos dokumentum nyilvánosságra hozatala nem teremt elegendő alapot arra, hogy államtitoksértésben való bűnsegédlet miatt felelősségre vonjanak egy újságírót.