Terrorlistára veszi az iráni haderőt az USA

Vágólapra másolva!
Terrorszervezetté nyilvánítaná az iráni hadsereg elit alakulatát az Egyesült Államok. Ha a The Washington Post által megszellőztetett terv megvalósul, az iráni Forradalmi Gárda lesz az első olyan állami katonai szervezet, ami ilyen kategóriába kerül.
Vágólapra másolva!

A washingtoni kormány eldöntötte: a terrorszervezetek listájára teszi az iráni Forradalmi Gárdát, az iráni haderő 125 ezer fős elitalakulatát - írja szerdai számában a The Washington Post című amerikai napilap. Az újság tudni véli, hogy a közeli napokban közzéteszik az erről szóló elnöki utasítást a hivatalos közlönyben, és azzal érvényessé válik az új besorolás.

Megfigyelők szerint a döntés apropója az, hogy az amerikai kormányt bosszantja az Irán ellen elrendelt ENSZ-szankciók hatástalansága: az új intézkedés részint ezt a bosszúságot tükrözi. Másrészt nyilván összefügg a lépés azzal is, hogy a kongresszus egyre nagyobb nyomást fejt ki a kormányra: lépjen fel keményebben a közép-keleti ország ellen, amely nyugati gyanú szerint atomfegyver gyártására törekszik.

A lap szerint a kormány arra hivatkozik intézkedésében, hogy a Forradalmi Gárda szélsőségeseket támogat Irakban, Afganisztánban és a Közel-Keleten. Ez lesz az első eset, hogy egy nemzeti katonai szervezet felkerül az amerikaiak terroristalistájára. Eddig csak magánszemélyek, szélsőséges csoportok, vállalkozások és segélyszervezetek szerepeltek rajta.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokratapárti elnöke ugyan helyeselte a The Washington Post által megszellőztetett tervet, de egyben óva intett arról, hogy az Egyesült Államok katonai akcióval próbálkozzék a közép-keleti ország ellen. Lantos szerint egy ilyen lépés oktalan lenne, és azt az amerikai nép sem támogatná. "Messze vagyunk még attól, hogy kimerítsük az összes békés lehetőséget annak érdekébe, hogy jó útra térítsük az iráni vezetést" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A terrorszervezetek listájára kerülés számos gyakorlati hátrányt jelenthet egy szervezetnek. Jogalapot teremt külföldi bankszámláinak befagyasztására, s az amerikai kormány megtilthatja ennek alapján azon külföldi vállalatok egyesült államokbeli tevékenységét, amelyek bármilyen módon együttműködnek a terrorista jellegűvé nyilvánított szervezettel.