Utórengések nehezítik a perui mentőakciót

Vágólapra másolva!
Feltehetően több mint félezren vesztették életüket, több mint kétezren sérültek meg és tízezrek maradtak fedél nélkül Peruban a szerda esti heves földrengés után. Csordultig telt kórházak és halottasházak, romba dőlt épületek, megrongálódott utak jellemzik a helyzetet, Sok helyütt nincs áram, ivóvíz, fogytán az élelem és a gyógyszer. A segélyakciókat és mentési munkát heves utórengések hátráltatják, amelyek akár három hétig is elhúzódhatnak.
Vágólapra másolva!

Heves utórengések közepette kutatnak a romok alatt rekedt túlélők után a mentőegységek Peruban, ahol nem hivatalos adatok szerint legalább 510 ember vesztette életét és 2000 sérült meg a szerda esti, Richter-skála szerint 8-as erősségű földmozgásban.

A kórházak és a halottasházak zsúfolásig megteltek az utóbbi száz év egyik legnagyobb természeti csapásától sújtott térségben. Sok helyen az utcákon hevernek a holttestek. De nem csak ők kényszerületzek az utcákra. A leginkább érintett Canete, Ica, Chincha és Pisco városokban otthonukat vesztett emberek tízezrei táboroznak a szabadban a romok és a halottak között, akiket a megbénult közlekedés miatt nem tudnak elszállítani. A legutóbbi adatok szerint 1700 épület dőlt össze a dél-amerikai országban és több mint 200 ezer embert érint a katasztrófa.

Alan García Perez elnök, aki csütörtökön felkereste a földrengés sújtotta térséget, háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Még több halottra számítanak

Az 510 halottról szóló adatot a perui tűzoltóság szóvivője közölte, a 2000 sebesültet az AP amerikai hírügynökség jelentette helyi források alapján. A hivatalos adatokban ennél alacsonyabb számok vannak: a perui polgári védelmi intézet (Indeci) csütörtök esti nem végleges összesítése szerint 437-en haltak meg és 829 a sérültek száma. A mentésben részt vevők attól tartanak, hogy a végleges veszteségmérleg jóval magasabb lesz, mert a tengerparttól távol eső falvakat, amelyekkel már két napja nincs kapcsolat, szintén erősen sújthatta a földmozgás.

"Pisco úgy fest, mintha lebombázták volna" - mondta pénteken Luis Gonzales Posada, a perui kongresszus elnöke. "A helyzet egyre romlik a víz, a gyógyszer és az élelmiszer hiánya miatt" - mondta a tűzoltóparancsnok Piscóban, ahol a lakások 70 százaléka romba dőlt, nincs áram, nem működnek a telefonok és óriási hasadékok szabdalják az autóutakat.

Heves utórengések

Juan Mendoza polgármester szerint a helyzet leírhatatlan, halottak százai fekszenek az utcákon. Valóságos csodaszámba ment, hogy 24 órával a természeti csapás után egy férfit élve sikerült kimenteni egy összeomlott templom alól, ahol további túlélőket keresnek. A mentés szünet nélkül folyik annak ellenére, hogy a 130 ezer lelkes települést pénteken újabb, a Richter-skála szerint 5,5 erősségű földlökések rázták meg, amelyeket Limában is érezni lehetett. A földmozgás pánikot keltett, de áldozatokat ezúttal nem követelt.

A 320 ezres Icában a polgármester legalább 70 halottról és 800 sérültről számolt be. Limából két halottat jelentettek, akik szívinfarktust kaptak a földrengéskor. Chinchában pedig több száz rab szökött meg a helyi börtönből, amikor a földmozgás széthasította a régi épületet.

Forrás: MTI

Jön a segély

A hajléktalanok és sérültek ellátására nagy szabású segélyakció indult: az első szállítmányok már csütörtökön megérkeztek a térségbe és a kormány által szervezett légihídon hat repülőgéppel több mint 30 tonna humanitárius segély indult útnak. A haditengerészet egy kórházhajót és két, ivóvízzel megrakott hajót vezényel az övezetbe.

A limai repülőtérre lassanként érkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok is. Svájc mentőegységet küldött és 100 ezer svájci frank gyorssegélyt szabadított fel, míg a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége pénteken 1,3 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé és két repülőgépet indított útnak segélyszállítmányokkal. Spanyolország 100 tonna humanitárius segélyt küldött. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja 500 ezer dollár értékben kezdett élelmiszert osztani, az ENSZ Gyermekalapja 500 víztartályt és víztisztításhoz használatos segédeszközöket, valamint hasmenéses betegségek kezeléséhez 100 ezer egészségügyi egységcsomagot juttatott Peruba.

A pusztító erejű, szerda esti földmozgás óta több mint 300 utórengést észleltek Peruban, némelyik elérte a Richter-skála szerint 6,3-es erősséget is. A perui geofizikai intézet arra figyelmeztette a lakosságot, hogy tekintettel az első földrengés erejére az utórengések akár három hétig is eltarthatnak.