Nem jut lőszer az amerikai rendőröknek

Vágólapra másolva!
Több lőgyakorlatot is el kellett halasztaniuk az amerikai nagyvárosok rendőrségeinek, mert az iraki és afganisztáni katonai akciók miatt lőszerhiány alakult ki. A gyakorlatok hiányát a rendőröknek az utcán kell megfizetniük - vélik a parancsnokok. Egyes helyeken paintball-gyakorlatokkal igyekeznek helyettesíteni az éleslövészetet.
Vágólapra másolva!

Több amerikai szövetségi állam rendőrsége lőszerhiánnyal küzd az iraki és az afganisztáni háború miatt. A két ázsiai országban harcoló, illetve az ottani szolgálatra felkészülő amerikai csapatok évente több mint egymilliárd lövedéket lőnek ki fegyvereikből.

Az Egyesült Államokban a rendőrség ennek következtében több régióban lőszerhiánnyal küzd. Egyes városokban a rendfenntartók azokkal a fegyverekkel sem tudják elvégezni az előírt lőgyakorlatokat, amelyekkel járőröznek - olvasható vasárnapi sajtójelentésekben.

Némely seriffiroda töltényállományát már egy éve nem töltötték fel, és a hiány miatt a rendőrségnek gyakran kétszer annyiba kerülnek a lőszerek, mint tavaly. "Korábban mindig teljesen fel voltak töltve a tartalékok. Ma már nincs így" - mondta Al Aden, a dél-dakotai Pierre rendőrfőnöke.

Az ország sok részén elhalasztják vagy lecsökkentik a lőfegyveres gyakorlatokat. Indianapolisban paintball-gyakorlatokat rendezve akarnak takarékoskodni a valódi lőszerrel. Rendőrségi közlés szerint a rendszeres lőgyakorlatok hiányának meg kell fizetni az árát az utcákon: a rendőrtisztek kevésbé pontosak, lassabban tudják előrántani fegyvereiket és romlik döntéshozatali készségük.

James MacGillis milwaukee-i rendőrtiszt szerint a lőgyakorlatok nélkül a rendőrök különösen a vészhelyzetekben válhatnak bizonytalanná. A gyakorlottabb rendőrök mindig kisebb valószínűséggel kapnak fegyverük után - tette hozzá.

A hadseregnek nem kell tartania lőszerhiánytól, a rendőrségek viszont a kereskedőktől függenek az afganisztáni és iraki háború óta jelentkezett óriási lőszerigény közepette. A hiány nem általános, de sok helyen magasak az árak és több hónapos elmaradások alakultak ki.

Oklahoma Cityben például a rendőrök nem tudnak gyakorlatozni az AR-15-ös karabélyokkal, mert nincs elég lőszerük, amely azonos a hadseregben rendszeresített M-16-os and M4-es puskák töltényével. Tavaly ősszel több lőfegyver-gyakorlatot le kellett mondaniuk a hiány miatt. Jellegzetes hiányjelenség, hogy több rendőrőrsön már hosszabb távra, akár másfél, két évre előre igyekeznek beszerezni a lőszertartalékot, ami fokozza a keresletet, még magasabbra srófolva az árakat.