Mészárlás miatt vádlott a halálra ítélt Vegyi Ali

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Bagdadban Szaddám Huszein volt iraki vezető 15 vezetőtársának a pere, akiket a síiták elleni 1991-es tömegmészárlás elkövetésével és emberiség elleni bűnökkel vádolnak. Köztük van Szaddám unokatestvére, a Vegyi Aliként ismert Ali Haszan al-Madzsíd, illetve féltestvére, magántitkára, a volt védelmi miniszter és a volt vezérkari főnök is. Az első öbölháború után kirobbant dél-iraki népfelkelést a Szaddám-rezsim brutálisan leverte, a vérengzéseknek legalább 100 ezer áldozata volt.
Vágólapra másolva!

Bagdadban megkezdődött Szaddám Huszein volt iraki vezető 15 munkatársának pere, akiket emberiség elleni bűnökkel vádolnak az 1991-es síiták elleni tömegmészárlás kapcsán. A vérengzésnek legkevesebb 100 ezer áldozata volt az első öbölháború után, amikor a Szaddám-rezsim leverte a dél-iraki népfelkelést.

A vádlottak között van a kurdok elleni vegyi támadások miatt Vegyi Aliként emlegetett Ali Haszan al-Madzsíd, Szaddám Huszein unokatestvére és féltestvére, Szabavi Ibráhim al-Haszan is. Szintén vádlott Szaddám magántitkára, Abed Hamíd Hamúd, a volt védelmi miniszter, Szultán Hásim, a volt vezérkari főnök, Huszein Rasíd és a katonai hírszerzés volt vezetője, Szábir ad-Dúri is.

A krémszínű ruhát és fekete-fehér kockás arab kendőt viselő Madzsíd elsőként érkezett a tárgyalóterembe. "Ali Haszan al-Madzsíd harcos vagyok" - válaszolt, amikor Mohammed Urejbi al-Kalifa bíró nevét kérdezte. Madzsídot a kurdok elleni vegyi támadások miatt egy másik perben már halálra ítélték, hasonlóan két másik vádlotthoz. A síiták elleni vérengzés ügyében most "a civil lakosság elleni széles körű és szisztematikus támadások" miatt vádolják a 15 férfit.

A főügyész nyitóbeszédében hidegvérrel elkövetett kivégzésekről beszélt. "A helikopterek városokat és embereket bombáztak, a foglyokat megölték. Madzsíd a börtönökben saját kezűleg lőtte agyon a bilincsbe vert rabokat, majd tömegsírokba temették a kivégzetteket" - mondta a főügyész, aki hozzátette, hogy 2003 óta több tömegsírt is találtak, és a keresés tovább folyik.

A tárgyalás során 90 tanút, illetve bizonyítéknak szánt hangfelvételeket hallgatnak meg. Amerikai illetékesek szerint kevés írásos bizonyíték maradt fenn a parancsokról, mert Szaddám Huszein elrendelte az iratok megsemmisítését - írja a BBC. A nagyrészt síiták lakta Bászra és Násziríja városokban 1991 márciusában kitört lázongásokat az elvesztett öbölháborúból hazatérő iraki katonák fojtották vérbe. Síiták tízezreit mészárolták le brutálisan Nedzsef és Kerbela körül, valamint Hilla és Bászra körzetében.