Elmarasztalták volna 9/11 miatt a CIA volt vezérét

Vágólapra másolva!
Élesen kritizálta a CIA volt vezetését, különösképpen George Tenet volt igazgatót az amerikai titkosszolgálat belső jelentése. A 2001-es események hátterét vizsgáló, 2005-ben elkészült dokumentumot mindeddig titokban tartották. A jelentés készítője annak idején kezdeményezte Tenet felelősségre vonását is.
Vágólapra másolva!

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetői nem tettek meg mindent a 2001. szeptember 11-i, Amerikát ért támadások előtt annak érdekében, hogy megállítsák az al-Kaida terrorszervezetet - állapítja meg a CIA belső vizsgálata. A jelentés 2005 júniusra készült el, ám mindeddig nem hozták nyilvánosságra. Michael Hayden jelenlegi CIA-igazgató szerint azért, hogy ne vonja el hazájukat a frontvonalon szolgáló tisztek figyelmét. A dokumentum közzétételét az amerikai kongresszus rendelte el.

A jelentés szerint az Egyesült Államok legfőbb külföldi felderítő szervezetének vezetése nem rendelkezett olyan átfogó tervvel, amellyel fel lehetett volna lépni az al-Kaida ellen. Az irat elsősorban a CIA volt igagatóját bírálja, aki "pozíciója folytán alapvető felelősséggel tartozik azért, hogy nem készült ilyen stratégia". Az ügynökség ezenkívül több fontos lehetőséget elszalasztott, amikor pedig útját lehetett volna állni két repülőgéprablónak is, és a szervezet különböző egységei nem mindig működtek együtt hatákonyan - olvasható a tanulmányban.

George Tenet volt CIA-igazgató, aki jelenleg a Georgetown Egyetemern oktat, "abszolút tévesnek" nevezte a 19 oldalas vizsgálati anyagot, amely John Helgerson főfelügyelő vezetésével készült. Tenet szerint ők "stabil tervek készítettek, amelyben különösen nagy erőfeszítást és elkötelezettséget vállaltak a terrorzimus elleni harcban, már jóval szeptember 11. előtt ".

Helgerson Tenet és közvetlen munkatársai felelősségre vonását is kezdeményezte, ám amikor a belső használatra szánt jelentést kézhez kapta a CIA-vezetés, elutasították ezt a javaslatot.