Gyilkosokat végeztek ki Japánban és Texasban

Vágólapra másolva!
Kivégeztek egy gyilkost Texasban. Ez volt a 400. kivégzés a halálos ítélet 25 éve történt visszaállítása óta az amerikai államban. Japánban csütörtök hajnalban három embert akasztottak fel, de róluk csak sejteni lehet, hogy emberölésért ítélték őket halálra. A kivégzettek kilétét és bűnét titokban tartják.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli és európai tiltakozások dacára szerdán Texasban kivégeztek egy gyilkost. Ez volt a négyszázadik kivégzés az államban azóta, hogy 25 éve visszaállították a halálbüntetést.

A 32 éves elítéltet, bizonyos Johnny Connert helyi idő szerint szerda este végezték ki méreginjekcióval a huntsville-i börtönben. Connort 1998-ban ítélték halálra egy bolti pénztáros meggyilkolásáért. Noha mindvégig tagadta, hogy ő követte volna el a bűncselekményt, az ujjlenyomatait megtalálták a tett helyszínén, és három tanú is tettesként azonosította.

A legtöbb kivégzés

Texasban 1982-től hajtanak ismét végre halálos ítéleteket, hat évvel azután, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság megszüntette a halálos ítélet tilalmát. Azóta egyetlen másik amerikai államban sem hajtottak végre annyi kivégzést, mint itt. Ebben az évben Conner volt a 21. A Houston Chronicle című helyi lap szerint a jövő héten három újabb kivégzés vűrható.

Az Európai Unió a 400. kivégzés előtt nyilatkozatban kérte Rick Perry texasi kormányzótól, hogy hirdessen moratóriumot a halálbüntetések végrehajtására, de a republikánus párti politikus visszautasította a felvetést. "Tiszteljük európai barátainkat, méltányoljuk, hogy érdeklődnek államunk és törvényeink iránt", de a texasiak már régen úgy döntöttek, hogy a halálbüntetés alkalmas eszköz arra, hogy a gonosztevők bűnhődjenek a polgárok ellen elkövetett szörnyű bűntettekért - közölte Rick Perry.

Titkolt akasztottak

Csütörtök hajnalban Japánban is halálos ítéleteket hajtottak véágre. Három embert akasztottak fel. A kivégzésekről a japán igazságügyi minisztérium számolt be, de a gyakorlatnak megfelelően nem közölte sem a kivégzettek nevét, sem pedig azt, hogy milyen bűncselekményt követtek el.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint egy 60, egy 63 és egy 69 éves férfiról van szó, akiket az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet információi szerint gyilkosságért ítéltek el. Kettőt közülük rablás bűntettében is bűnösnek találtak.

Tavaly karácsonykor négy, idén áprilisban további három halálbüntetést hajtottak végre a távol-keleti szigetországban. Feltételezések szerint jelenleg száz körül lehet a halálraítéltek száma Japánban. A tokiói kormányt rendszeres bírálják a jogvédők a kivégzések körüli titkolózás miatt.