Osztrák neonácit vettek őrizetbe Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség őrizetbe vette csütörtökön Malagában a szélsőjobboldali nézeteket valló osztrák Gerd Honsikot, aki után hosszú évek óta nyomoznak az osztrák hatóságok - jelentette be a bécsi igazságügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A most hatvanöt éves Gerd Honsikot 1992 májusában másfél évi szabadságvesztésre ítélték Ausztriában náci eszmék hirdetése és a gázkamrák létezését tagadó nézetek terjesztése miatt. A Halt című folyóirat kiadójaként és a Hitler felmentése című írás szerzőjeként az osztrák újnácik egyik kulcsfigurájának számító szélsőjobboldali férfi azonban a büntetés letöltésének megkezdése előtt Spanyolországba szökött. Madrid kétszer is visszautasította a kiadatására vonatkozó osztrák kérelmet, arra hivatkozva, hogy a Honsik terhére rótt tevékenységek nem számítanak büntetendő cselekménynek Spanyolországban. Madridnak most kilencven napon belül döntenie kell a kiadatás ügyében.

Az alpesi köztársaságban 1947-ben fogadták el az úgynevezett tilalmi törvényt (Verbotsgesetz). A náci szervezetek újralapítását és a náci propagandát tiltó, a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján, melyet a 90-es évek elején tovább szigorítottak, 1990 és 2005 között 253 ítéletet hoztak.

Egytől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. Tíztől 20 évig - különösen veszélyes esetben pedig életfogytig - terjedő elzárásra ítélhetik a náci szervezetek újralapítóit és az azokban vezető szerepet vállalókat.

Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható büntetés.