Rászívja magát Európára a lefejezhetetlen polip

Vágólapra másolva!
Az augusztus közepi hatszoros duisburgi gyilkosság irányította a figyelmet az olasz csizma orrában honos 'ndranghetára. Pedig a bűnszervezet már régóta túllépte szülőföldje határait, és a hírhedt szicíliai maffia főlé nőtt. Európában már piacvezető a drogkereskedelemben, Kolumbiában szinte csak vele üzletelnek a kokaintermelők, és a hatóságok nem tudják megfékezni őket. Az 'ndrangheta ugyanis egyszerre polip és medúza: Calabriában szinte mindenütt ott van, de nincs központi vezetése, így ha egy klánt sikerül is lefülelni, több mint 150 marad. Ráadásul a bűnözői kapcsolatokat tovább erősíti a vér: a klánokat a többi szervezetnél jóval erősebb rokoni szálak kötik egymáshoz.
Vágólapra másolva!

Egyszer régen hajótörést szenvedett Szardínia szigeténél három testvér a spanyol garduna nevű titkos társaságból - szól egy régi dél-olasz népdal - egyiküknek Nápolyba, másikuknak Szicíliába, harmadikuknak Calabriába sikeülrt eljutnia. Az első alapította a camorrát, a második a maffiát, a harmadik pedig az 'ndranghetát (kiejtve körülbelül: endrángétá). A calabriai népdal innen származtatja a mára az egyik legnagyobbá vált olasz bűnszervezet eredetét.

Persze meglehetősen bizonytalan, hogy az európai kokain-kereskedelemben mára piacvezetővé vált bűnszervezet gyökerei valóban a 15. századi Toledóban alapított középkori spanyol titkos társaságig nyúlnak-e vissza. Az FBI szerint például a 'ndranghetát az 1860-as években alapította egy Szicíliából száműzött bűnözői csoport. Annyi azonban biztosnak tűnik, hogy a 19. században kezdett megerősödni vagy létrejönni a szervezet, az olasz csizma egyesítését követően a hatalmas földterületeket tulajdonló, a helyi, zömében szegényebb sorsú lakosokat súlyos adókkal gyötrő északi földesurak ellenében.

Az 'ndrangheta nevét az utóbbi hetekben a németországi Duisburgban történt hatszoros gyilkossággal kapcsolatban emlegetik elsősorban, ez volt az első Olaszország határain kívüli leszámolás a szervezet 'ndrinaként emlegetett klánjai között. Pedig az utóbbi években egyre több jel utalt arra, hogy a magát sokáig elsősorban zsarolásból, védelmi pénzek szedéséből, emberrablásokból fenntartó csoport - a szicíliai maffia meggyengülésével - egyre nagyobb szerephez jut a nemzetközi bűnözésben, főként a kokaincsempészetben és kereskedelemben.

Pénzes csápok tekeregnek

Az Olaszországban 5-6 ezer tagú, világszerte körülbelül 10 ezer emberből, és 160 klánból álló 'ndrangheta az olasz hatóságok szerint szinte monopolhelyzetet élvez az európai drogpiacon (főként kokainban). Tavalyi becslés szerint például a szervezet éves forgalma eléri a 35 milliárd eurót, ami az otthonául szolgáló Calabria tartomány legális gazdaságának éves termelését is meghaladja.

Sabas Pretelt de la Vega, Kolumbia olaszországi nagykövete pedig júliusban azt mondta, hogy az 'ndrangheta a kolumbiai illegális drogkereskedelem egyik legnagyobb résztvevője: az ebből származó éves jövedelem - 100 milliárd euró - megegyezik Kolumbia éves GDP-jével.

Az egyre busásabban jövedelmező üzletből származó bevételeket előszeretettel fialtatják tovább szülőföldjükün kívül: Észak-Olaszország után egyre-másra jelentek meg más európai államokban is. Nicola Gratteri, Reggio Calabria államügyésze szerint a calabriai maffia klánjai Közép- és Kelet-Európában, főként Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Oroszországban fektetik be kábítószer-kereskedelemből származó bevételeik hatalmas részét.

Heroin, kokain, fű

Az egyik legbefolyásosabb család, a Comiso "Fürj" Commisso által vezetett Siderno, a Global Maffia című könyv szerint Németország mellett az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliban is aktív. Az amerikai kontinensre például egy időben heroint szállítottak, barterbe pedig kokaint hoztak Európába. Ausztráliában pedig kiterjedt marihuánatermelést folytattak.

Németországban - olasz bevándorlók révén - régóta jelen vannak, a Spiegel Online szerint csak 2000-ig legalább az 'ndranghetának 160 tagját - köztük klánvezérek közeli hozzátartozóit - regisztrálták. A duisburgi pizzériát, a Da Brunót, amelynek közelében a hatszoros gyilkosság történt, már 15 ével ezelőtt is mint az illegális drogkereskedelem és pénzhamisítás egyik bázisát azonosították a német hatóságok. Azóta az 'ndrangheta szépen terjeszkedett az országban, elsősorban a volt keletnémet tartományokban: Szászországban és Türingiában.

Csórót játszó klánvezérek

Calabria viszont nem sokat lát a drogbiznisz hasznából. Nem csak azért, mert - mint Gratteri is jelezte -, elsősorban külföldön mossák tisztára és fektetik legális üzletekbe az összeget, hanem azért is, mert maguk a klánfőnökök is igyekeznek visszafogott életet élni.

Enzo Macri szerint legfeljebb a fiatal drogfutárok villognak menő autókkal a helyi utcákon, de a szervezet magasabb vezetői szerényen meghúzódnak kívülről hétköznapinak kinéző házaikban, vagy ha bujkálniuk kell a törvény elől, akkor a hegyekben található barlangokba vonulnak.

Gratteri szerint, ha kimozdulnak Milánóba vagy külföldre, akkor élnek nagy lábon, de otthon szerénykednek, az ügyész járt már olyan házban, amely kívülről be sem volt pucolva, de odabent az ónixból készült padlón szinte csak antik bútorok álltak.

Petárda robbantotta indulatok

A duisburgi mészárláshoz vezető konfliktus a feltételezések szerint még 1991-ben mérgesedett el a Nirta-Strangiók és a Pelle-Romeók között, a mostani áldozatok mind az előbbi család tagjai voltak, vagy kapcsolatban álltak velük. A csak San Luca-i viszályként emlegetett családi háborúskodást egy helyi karnevál alatt a klántagok - vagy 'ndrinuk - között kialakult összetűzés indította. Egyes források szerint egy rossz helyre dobott petárda robbantott ki verekedést az Aspromonte hegyeinek tövében fekvő kis településen. A két család tagjai előbb tojásokat vágtak egymáshoz, majd verekedés is kitört, később két fiatalt meg is öltek. A klánok között egészen 2000-ig folytatódott a vendetta, amikor úgy tűnt, sikerült megoldani a viszályt.

Forrás: EPA

Kilátás a duisburgi pizzériából - régóta figyelték

A konfliktus azonban tavaly újra fellobbant, amikor Maria Strangiót, a Nirta-Strangio klán vezérének feleségét agyonlőtték karácsony napján, majd az ezt követő időszakban legalább 5 gyilkosság és 8 gyilkossági kísérlet történt Calabriában. Ezeket augusztus 15-én követte a duisburgui mészárlás. A hatóságok attól tartanak, a viszály további erőszakos tetteket szül, ezért rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette engedték csak megrendezni az áldozatok közül öt dél-olaszországi temetését. A hatodikat Németországban hantolják el.

Az olasz nemzeti maffiaellenes iroda BBC-nek nyilatkozó igazgatója ugyanakkor úgy sejti, a viszály több, mint egy régi sérelmen alapuló családi vendetta. Carmelo Petralia szerint a háttérben az egész szervezet feletti uralomért folyó belső harcok állnak.

Százfejű medúza

A főhatalom megszerzése azonban nem egyszerű, ahogy a hatóságoknak sem sikerült eddig meggyengíteni a szervezetet. Ennek oka felépítésében rejlik. Az 'ndrangheta ugyanis - ellentétben például a szicíliai maffiával - nem piramisszerűen épül fel, hanem inkább jelent különböző klánok közötti szövetséget. Körülbelül 160 ilyen kisebb-nagyobb klánt tartanak nyilván. "Az 'ndranghetát nem lehet lefejezni" - idézi a Guardian tavalyi összeállítása Enzo Macrit, az olasz maffiaellenes igazgatóság ügyészét, aki szerint ezért is nehéz a küzdelem ellene.

Ráadásul a klánok között - ahogy a San Luca-i incidens is bizonyítja - gyakori a konfliktus. A '70-és és a '80-as évek folyamán kétszer is kitört nagyszabású klánháború. Az évekig húzódó leszámolásokban összesen több mint ezer embert gyilkoltak meg.

Nehezíti az ellenük való fellépést a calabriai hatóságok gyengesége is. Az olasz igazságügyi felsőoktatásban ugyanis az a rendszer, hogy a jobb eredménnyel végzők maguk választhatnak szolgálati helyet, a többeiknek pedig az jut, ami marad. A szegény sorsú, elmaradott Calabriába kevesen mennek maguktól, akik pedig idekerülnek, gyorsan kezdeményezik áthelyezésüket.

A vér szava

Azért is nehéz a hatóságok dolga az 'ndrangheta elleni küzdelemben, mert - ugyancsak a szicíliaiakkal vagy a camorrával szemben - az 'ndrangheta klánjai valódi vér szerinti kapcsolatban állnak egymással. A fiúgyermekektől nem csak elvárják, hanem kötelezik is őket arra, hogy kövessék apjukat a családi üzletben, gyakran már újszülöttként megkapják a "Giovane d'onore" (erényes ifjú) titulust, ami azt jelzi, hogy a szervezet tagjai. Azt is gyakran előre megtervezik, hogy kivel kössenek házasságot. A családi kötelékek nyomán aztán kétszer is meggondolják, hogy "bűnbánó maffiózókká" váljanak - mint történt ez a szicíliai maffia számos tagjával - ezzel ugyanis akár 200 főt kitevő tágabb rokonságukat árulnák el.

Nincs is sok bűnbánó 'ndrangheta-tag, az olasz ügyészek szerint csak néhány közepes fontosságú alak törte meg a hallgatást a rendőrségen. Ilyen volt például a csak Angyalarcúnak becézett Giorgio Basile, akinek anyja egy coriglianói klánvezérért hagyta ott apját - tehát nem volt vér szerinti rokona a klánoknak. A fiúnak a maffiózó nevelőapa adott egy drabaig munkát, ám az ifjú felfedezte, hogy zaklatja húgát, ezért aztán megölte a nevelőapát. Basile később a jelentős kokainkereskedővé nőtte ki magát, és a hatóságok szerint legalább 30 gyilkosság szárad a lelkén.

Bérgyilkos szakácsok tánca

Basilét 1998-ben tartóztatták le, és ekkor úgy döntött megtöri a hallgatási esküt, az omertát. Életrajzírója szerint azért, mert úgy érezte, hátat fordított neki a szervezet. "Soha nem tartja meg szavát. Hatalom, pénz és nők csábító ígéretével hálózza be a fiatalokat. Aztán kihasználja, és megöli őket, mintha csak hangyák lennének." A férfi idén júliusban maffiaügyekben tett televíziós tanúvallomást egy német bíróság előtt.

Forrás: EPA

Kilátás San Lucára - most ide vigyáznak

A valahol Olaszországban, megváltoztatott személyazonosság alatt élő Angyalarcú már tavaly figyelmeztetett az 'ndrangheta növekvő hatalmára. "A kibővített Európa lehetővé teszi, hogy tovább terjedjen (a bűnszervezet). Az olyanoknak, akik annyi bűnügyi potenciállal rendelkeznek, mint én, Németországban még könnyebb, mint Olaszországban. Bármit megúszhatsz" - nyilatkozta Basile tavaly a Spiegel Online-nak. Szerinte a német hatóságok nem fedezték fel idejében az olasz közösségben rejlő erőt. "Nem tudok számadatokat, de Németországban számos alvó maffiózó él. Nézz csak be egy pizzériába, és látni fogod, hogy a szakács bérgyilkos, és csak egy hívásra vár."

A németországi mészárlás jelentős nemzetközi visszhangja ugyanakkor lendíthet a szervezet ellen folyó küzdelmen. Idén szeptember elején legalábbis nem csak bámész turisták, hanem a német rendőrség nyomozói is érdeklődve figyelik majd a San Luca-i Szűzmária-kegyhely közelében folyó fesztivált. A közös néptánc, amikor a helyiek együtt járják a tarantellát, ugyanis valójában a maffiózók közötti viszonyokat jelképezi: kit, mikor és hova hív be táncolni a klánvezér, az mutatja meg helyét a szervezeten belül.