Már 46 halott a görög erdőtüzekben

Vágólapra másolva!
Újabb halálos áldozatokra bukkantak az éjjel a görögországi Peloponnészosz-félszigeten tomboló erdőtüzekben. A görög miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területére. Lángok fenyegetik Athén elővárosait, de Olaszország déli részén sem csitulnak a lángok.
Vágólapra másolva!

Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök szombat délután rendkívüli állapotot hirdetett. A kormányfő előzőleg nemzeti tragédiáról beszélt. "Az állam mindent meg fog tenni azért, hogy a tűzvészek okozta sebeket begyógyítsa" - jelentette ki. A sok erdőtűz nem lehet a véletlen műve és a gyújtogatók meg fognak lakolni tettükért - tette hozzá. Az Európai Unió segítséget ígért Görögországnak. Médiabeszámolók szerint a tüzeket gyakran gyújtogatók idézik elő telekspekulánsok megbízásából.

Karamanlisz azonnali intézkedések sorozatát jelentette be az érintett térségek megsegítésére, beleértve a természeti katasztrófától sújtott lakosság segélyezését és elszállásolását. A kormányfő előzőleg nemzeti tragédiáról beszélt, miután az egyik tűzvész sújtotta területen járt. "Az állam mindent meg fog tenni azért, hogy a tűzvészek okozta sebeket begyógyítsa" - jelentette ki. Az athéni parlament és a kormányépületek felett hétfőig félárbocon leng a görög zászló. Karamanlisz háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki.

További áldozatok lehetnek

A tűzoltóság nem sokkal a rendkívüli állapot kihirdetése előtt jelentette be, hogy 46-ra nőtt a Peloponnészosz-félszigeten péntek óta tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma, miután szombaton újabb hat holttestre bukkantak a félsziget középső részén. A legutóbb megtalált áldozatok Árkádiában vesztették életüket, Megalópolisztól délre. Korábban hat holttestre bukkantak a félsziget déli részén, Areópolisz közelében és további 34 ember lelte halálát a lángok között a Peloponnészosz nyugati részén, Zaharótól nem messze. A hatóságok szerint a halottak száma tovább növekedhet.

A félszigeten már 160 kilométer hosszan ég az erdő, számos falut körülzártak az erős szél és a nyári hőség miatt gyorsan terjedő lángok. Több tucat kisebb várost teljesen evakuálni kellett, a tűzoltóság szerint több ezer hektár erdőt perzseltek fel a lángok. Péntek óta több mint 170 tűzfészket jelentettek, többségüket az ország déli részéről. Tűz fenyegeti a görög főváros, Athén külvárosát is. A hatóságok lezárták a nemzetközi repülőteret a fővárossal összekötő autópályát. A térségben négy repülőgép segíti az oltást. A tűz miatt kiürítettek egy kolostort, valamint több lakóépületet is.

Elfogtak egy gyújtogatót

A görög rendőrség szombaton letartóztatott egy férfit, aki ellen vádemelést javasolt gyújtogatás, valamint többrendbeli emberölés címén a hat halottat követelő dél-görögországi tűzvész miatt. A 65 éves férfit az Areópolisz közelében pusztító tűzzel kapcsolatban fogták el, ahol öt ember elégett és egy tűzoltó szívinfarktust kapott, miközben a lángokkal küzdött - közölte Nikosz Diamandisz, a tűzoltóság szóvivője.

Nemzetközi segítség

Az Európai Bizottság szombaton Brüsszelben közölte, hogy gőzerővel szervezi a segítségnyújtást Görögországnak, amely hivatalos kérelemmel fordult az Európai Unióhoz. Franciaország még szombaton két tűzoltó-repülőgépet akart Görögországba küldeni, Norvégia egy további gépet, Németország három helikoptert ajánlott fel.

A magyar külügyminisztérium tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár - közölte szombaton Odze György szóvivő.

Az olaszországi Szicíliában ugyancsak hatalmas tűz pusztít a katedrálisáról ismert Monreale közelében. A Palermo közeli település környékén öt napja tombolnak a lángok, amelyek immáron öt kilométeres frontot alkotnak. Kétszáz tűzoltó oltja a tüzet, munkájukat két helikopter és három repülőgép segíti. A hatóságok szerint az utóbbi időszak dél-olaszországi tüzeit gyújtogatás okozta. A szigeten pénteken 123 tűzfészekhez vonultak ki a tűzoltók. Olaszország déli részén a nyár kezdete óta tizenkét ember vesztette életét a tüzekben.