Betiltották a motorozást Bagdadban

Vágólapra másolva!
A keddi síita vallási ünnep zavartalanságának biztosítása céljából szombaton meghatározatlan időre kitiltották Bagdad két fő közlekedési útvonaláról a kétkerekű járműveket és a kordékat.
Vágólapra másolva!

A tilalom helyi idő szerint szombat este 18 órakor lépett hatályba az iraki hadsereg szóvivőjének a televízióban elhangzott bejelentése szerint.

A síita muzulmán felekezet hívei Irak-szerte készülődnek arra, hogy megünnepeljék Mahdinak, a IX. században titokzatos módon eltűnt 12. imámjuknak a születésnapját. A hívők, akik szerint Mahdi egy napon visszatér közéjük, az ünnepre Kerbelába, a síiták egyik szent városába zarándokolnak.

A gépjármű- és motorkerékpár-közlekedés tilalmát a hónap elején már alkalmazták megelőző óvintézkedésként az iraki fővárosban egy másik, szintén zarándoklattal egybekötött síita vallási ünnep miatt. A tilalom akkor három napon át volt érvényben.

Irakban a vallási ünnepeket a szélsőségesek jó alkalomnak tekintik sok áldozatot szedő terrorcselekmények elkövetésére. A szombati nap során egy autóbomba hét ember életét oltotta ki és harminc személyt sebesített meg az iraki főváros egyik északi üzleti negyedében, ötszáz méterre egy síita szentélytől.