Bush nem módosít Irak-politikáján

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök egyelőre nem változtat Irak-politikáján, a Fehér Ház nem tervez új hangsúlyokat kijelölni a szeptemberi bagdadi helyzetjelentés után - számolt be névtelenséget kérő kormányzati források alapján az Amerika Hangja (VOA) rádió vasárnap. Bush - a republikánus bírálatok ellenére - állítólag csak 2008 áprilisában körvonalazza majd az új stratégiáját.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház jövő év elejéig már nem módosít Irak-politikáján - mondták kormányzati források az Amerika Hangja (VOA) rádiónak. A névtelenséget kérő tisztviselők szerint az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka, David Petraeus tábornok és Ryan Crocker bagdadi nagykövet szeptemberre várt jelentésükben a biztonsági helyzet javulásáról fognak beszámolni.

Bush véleménye szerint "nem jött el az ideje semmilyen nagy változtatásnak". A Fehér Ház azzal számol, hogy a jelenleg Irakban állomásozó 160 ezer katona - köztük az idei csapaterősítési taktika keretében odavezényelt 20-30 ezer katona - még az arab országban marad. A Bush-kormányzat érvelése szerint több ellenzéki, Demokrata Párti politikus is elismeri a biztonsági helyzet javulását.

A Fehér Házra ugyanakkor mind nagyobb nyomás nehezedik a csapatkivonás megkezdésére. Bush háborús politikáját a kormányzó Republikánus Pártból is egyre többen bírálják, legutóbb, John Warner szenátor sürgette a csapatok létszámának decemberig történő csökkentését. Több vezérkari főnök is csapatkivonást szorgalmaz, a Pentagon vezetői között ugyanis egyetértés alakult arról, hogy az iraki jelenlét túlterheli az amerikai hadsereget.

A VOA értesülése szerint Bush elnök és Petraeus tábornok előreláthatóan 2008 áprilisában fogja körvonalazni a csapaterősítési műveleteket követő új stratégiát. Bush szokásos szombati rádiónyilatkozatában kijelentette: a mostani taktika ígéretes, a katonai sikerek előbb-utóbb megteremtik a politikai stabilitás feltételeit. Meggyőződése, hogy a biztonsági helyzet javulásával egyre több iraki fogja megvédeni a demokráciát. Mint elmondta, január óta az amerikai erők minden hónapban legalább 1500 al-Kaida harcost vagy más felkelőt öltek meg vagy ejtettek foglyul.