Minisztereket váltott le a japán kormányfő

Vágólapra másolva!
Személycseréket hajtott végre a sorozatos botrányok miatt meggyengült japán kormányban és kormánypártban a miniszterelnök. Ha a változások ellenére továbbra is zuhanni fog a párt népszerűsége, Abe Sindzo lemondásra kényszerülhet.
Vágólapra másolva!

Abe Sindzo japán miniszterelnök átalakította kormányát és pártja vezetését. "A Liberális-Demokrata Pártnak fontos feladata, hogy visszaszerezze a közvélemény bizalmát, és megfelelően kezelje az embereknek a jövővel kapcsolatos aggodalmait" - mondta a miniszterelnök újságíróknak a bejelentéskor.

A várakozásoknak megfelelően Aszo Taro külügyminisztert nevezte ki hétfőn a kormányzó Liberális-Demokrata Párt (LDP) főtitkárának. Sajtóértesülések szerint az új külügyminiszter Macsimura Nobutaka lesz. Macsimura korábban már állt a tárca élén Koidzumi kormányában. Aszo főtitkári munkáját ugyancsak újonnan kinevezettként Nikai Tosihiro és Isihara Nobutero fogja segíteni.

A kabinet főtitkára és a kormányszóvivő a 69 éves Joszano Kaoru lett, aki korábban gazdasági és költségvetési miniszter volt. Joszano Kaoru hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: Abe Sindzo kormánya ugyanúgy elkötelezett az adóreformok iránt, mint elődjéé, Koidzumi Dzsunicsiróé. A pénzügyi tárcát a médiajelentések szerint Nukaga Fukusiro volt védelmi miniszter kapja, míg a gazdasági tárcát továbbra is Ota Hiroko vezeti.

A nemzetvédelmi tárcát Komura Maszahiko, a 65 éves volt külügyminiszter kapta - értesült az NHK közszolgálati televízió. Most leváltott elődje a médiában sokat szerepelt Koike Juriko, az első japán női védelmi miniszter volt. A kormányalakítás másik nagy vesztese a kabinet eddigi főtitkára, Siodzaki Jaszuhisza, a kormányfő volt bizalmasa.

A személycserékre azért kényszerült rá a miniszterelnök, mert a júliusi szenátusi választásokon megalázó vereséget szenvedett pártja. Abe akkor nem akart lemondani, de ha a népszerűségének zuhanása az új kinevezések után sem áll le, helyi sajtójelentések szerint nemigen marad majd más választása. A népszerű Aszo Taro lehet a következő miniszterelnök, ha Abe Sindzo mégis kénytelen lesz lemondani.

Abe tavaly szeptemberben hivatalba lépett kormányát botrányok és melléfogások sorozata ingatta meg, s emiatt már három miniszternek kellett posztjáról távoznia. Közülük a pénzügyi botrányba keveredett Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter öngyilkos lett.