Bush méltatta az iraki vezetők megállapodását

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök hétfőn méltatta az iraki vezetők közötti új politikai megállapodást, de leszögezte, még sok lépést kell tenni a válság leküzdésére az arab országban. Irak síita, szunnita és kurd politikai vezetői vasárnap jutottak konszenzusos megállapodásra több kulcsfontosságú kérdésben, amely Washington szerint gyógyírt jelent az arab állam súlyos belpolitikai problémáira.
Vágólapra másolva!

Dzsalál Talabani (kurd) államfő, Tárik al-Hasimi (szunnita) és Ádel Abdel-Mahdi (síita) alelnök, Maszúd Barzani, a félautonóm Kurdisztán elnöke, valamint Núri al-Máliki (síita) miniszterelnök egyebek között megállapodtak: enyhítik a Szaddám Huszein néhai elnök 2003-ban betiltott Baasz Pártjának tagjait sújtó korlátozásokat, engedélyezik számukra a munkavállalást közszolgálati és katonai szerveknél.

Azok, akik nem követtek el bűncselekményeket, részt vehetnek a politikai folyamatban. Megállapodtak abban is, hogy helyhatósági és tartományi választásokat rendeznek, továbbá szabadon engednek több olyan politikai foglyot, akit vádemelés nélkül tartanak őrizetben.

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Irak vezetőit és népét abban, hogy legyőzzék a terrorista erőket, amelyek meg akarják dönteni a születőben levő demokráciát - mondta Bush, akit már a Republikánus Párton belül is egyre kevesebben támogatnak háborús politikájában.

Bush azután erősítette meg ismét Núri al-Máliki támogatását, hogy az amerikai ellenzéki Demokrata Párt két Bagdadban járt vezetője azt szorgalmazta a napokban: az iraki parlament váltsa le a miniszterelnököt, aki szerintük nem tudja elérni a felekezetek közötti megbékélést.