Fico pártja sem örül a Magyar Gárdának

Vágólapra másolva!
Igen nyugtalanító és veszélyes kezdeményezésnek nevezte a Magyar Gárda létrejöttét a szlovák kormányfő, Robert Fico Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) nevű pártja.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kiadott nyilatkozatában a Smer jelezte: tekintettel az "annak főnöke, Vona Gábor által deklarált célokra, miszerint törekvéseik arra irányulnak, hogy minden magyar egy országban éljen", a Smer kiemelt figyelemmel fogja kísérni a Magyar Gárdával kapcsolatos fejleményeket.

"Az ilyen szélsőségesen jobboldali egységek létrejöttét már csírájában el kell fojtani, mert céljaik fenyegetést jelentenek a demokratikus Európára. Magyarország és Szlovákia a közös Európai Unió tagjai, márpedig az ilyen, a jelenlegi határok felszámolását és az egyes független európai államok megzavarását célzó félkatonai egységeknek az EU felségterületén nincs helyük."

A Smer igen nyugtalanítónak találja, hogy a második legnagyobb magyar politikai párt, a Fidesz képviseltette magát e félkatonai szervezet első tagjainak ünnepélyes eskütételén. Ezzel kapcsolatosan a Smer azt is igen nagy nyugtalansággal állapítja meg, hogy a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló és azzal szimpatizáló szlovákiai politikai erő, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) hallgat a Magyar Gárda létrejöttével kapcsolatban" - áll a párt szóvivője, Katarína Klizanová Rysová által jegyzett nyilatkozatban.

Röviddel ezt követően, a Magyar Koalíció Pártjának kora este befejeződött elnökségi ülése után Csáky Pál, a párt elnöke is bírálóan szólt a Magyar Gárdáról, amelynek létrejöttét "elítélendő és hibás lépésnek" nevezte.