Irán válaszolt a NAÜ kérdéseire

Vágólapra másolva!
Irán válaszolt a plutóniumkísérletekkel kapcsolatos kérdésekre, és ezzel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) lezártnak tekinti ezt a témát - ez derül ki a NAÜ honlapján hétfőn este közzétett egyezségből, amelyet még augusztus 21-én kötött meg a két fél.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szakosított szervezete és Irán az ázsiai ország atomprogramjával kapcsolatos jelentősebb, még függőben lévő kérdések megválaszolásának menetrendjében állapodott meg akkor. Az emlékeztetőbe foglalt egyezség tartalmát eddig nem hozták nyilvánosságra, de Irán kérésére most feltették az ügynökség honlapjára az öt oldalas dokumentumot, amely tartalmazza az Irán által megválaszolandó kérdéseket, témaköröket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és Irán képviselői július 11-12-én Teheránban, július 24-én Bécsben, augusztus 20-21-én pedig ismét Iránban folytattak megbeszéléseket, és ezek eredményeként jött létre az egyezség a függőben lévő kérdések megválaszolásának menetrendjéről.

A megállapodás értelmében Irán fokozatosan, egymás után tisztázza a felvetett ügyeket, kezdve a plutóniumkísérletektől a pakisztáni tervrajzok alapján készített gázcentrifugákon keresztül a teheráni műszaki egyetemen észlelt, dúsított urántól származó szennyeződésig.

Jóakaratának és együttműködésének jeléül Irán beleegyezett abba, hogy megvizsgálja a nyugati titkosszolgálatoknak az iráni atom- és fegyverprogrammal kapcsolatos értesüléseit, és észrevételeket fűz hozzá. Teherán ugyanakkor továbbra is úgy látja, hogy az ezekben a jelentésekben foglalt megállapítások alaptalanok és politikailag motiváltak.

Az emlékeztető szerint a felsorolt kérdések valamennyi vitás pontra kiterjednek, s ezek tisztázása után nem marad más téma, nem lesznek újabb kérdések Irán múltbeli atomprogramjával és nukleáris tevékenységével kapcsolatban.