Sikeresek voltak a magyar tűzoltók Görögországban

Vágólapra másolva!
A feltámadó szél felélesztette a tüzet azon a görög szigeten, ahol kedd óta 18 magyar tűzoltó igyekezett megfékezni a lángokat. Az [origo]-nak a csapat vezetője azt mondta, hogy éjszaka még úgy nézett ki, szinte teljesen sikerült eloltani a rájuk bízott területet, de az izzó gyökerek újragyulladtak. A tűzfészket a délutáni órákra sikerült eloltani. A hétfőn útnak indult tűzoltók 5 órát aludtak a szabadban. Az általuk védett településről már mindenkit ki kellett telepíteni. A hatodik napja pusztító tűzvész enyhült a Peloponnészosz-félszigeten, a politikai vita viszont tovább dúl, mert a görög ellenzék alkalmatlansággal vádolja a kormányt.
Vágólapra másolva!

"Éppen nagy munkában vagyunk, mert a feltámadt szél miatt újragyulladtak az izzó gyökerek és fakérgek" - mondta szerda délelőtt az [origo]-nak Cziva Oszkár, a görögországi erdőtüzek oltásában segédkező magyar tűzoltócsoport vezetője. "Az éjszaka még úgy tűnt, hogy sikerül szinte teljesen eloltani a 150-160 hektáros területen a tüzet, de most újragyulladt" - tette hozzá a tűzoltó, aki idehaza a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság osztályvezetője. A tüzet a délutáni órákra sikerült megfékezni. A magyar tűzoltók az utómunkálatokat végzik.

A budapesti tűzoltók jelenleg Évia szigetén dolgoznak, ahonnan a lakosságot már kitelepítették. Szerda délelőtt a 18 magyar tűzoltó Séta településnél egy erdős-cserjés részen, három helyszínen oltotta a tüzet. "Két helyszínen egy-egy fecskendő dolgozik, a harmadik helyszínen kézi szerszámokkal oltjuk a tüzet" - mondta Cziva. Az oltást nehezíti, hogy a helyszínt csak gyalog lehet megközelíteni, és a magukkal vitt felszerelések sem bizonyultak mindig kompatibilisnek a görög tűzoltóság eszközeivel, így a vízutánpótláshoz szükséges egyes eszközöket át kellett alakíttatni.

A szabadban aludtak a nomád tűzoltók

A magyarok - akik más országokból érkezett tűzoltókkal együtt küzdenek a lángokkal - nomád körülmények között dolgoznak. "Az éjszaka kint aludtunk a szabadban, de mindenki kiváló formában van" - mondta Cziva. A tűzoltó szerint valószínűleg még a délután is oltani fognak. Kedden azt mondta, hogy a táj nagyon szép, de nehéz oltani a tüzet a terepviszonyok miatt, van, ahol százméteres szintkülönbségek vannak. "Azért ilyen tüzet gyakran látunk mi a Pilisben" - tette hozzá.

A görögországi Évia (Eúboia) szigetén pusztító erdőtüzek a keddre virradó éjszakán érték el Séta határait, ezért a közeledő lángok elől 300 lakost kellett kitelepíteni a faluból. A Görögország (Kréta után) második legnagyobb szigetén helyenként húsz méter magasra is felcsapó lángok egykilométeres szélességben nyomulnak előre vészes gyorsasággal. Görög, francia, olasz, spanyol, török, holland, svájci és osztrák tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek tonnaszám zúdítják a vizet a tűztengerre. A Peloponnészosz félsziget hegyvidékén némileg enyhült a helyzet Andrítszaina és Karítaina körül, továbbá Kalamáta és Szpárti (Spárta) térségében.

Veszélyben lévő magyarokról kedden nem volt információja a görögországi magyar külképviseletnek. Oláh Lajos athéni konzul az [origo]-nak elmondta, egy kiházasodott magyar nőt találtak Peloponnészoszon, aki családjával Záháro faluban él. Ott 2-3 napja tombolt a tűz, több épület is leégett, a lángokat közvetlenül a családi ház mellett sikerült megfékezni. A nő és családja is jól van, házuk megúszta a tűzvészt.

Tüzes kampánytéma

A görög ellenzék hevesen támadja a kormányzat tűzvésszel kapcsolatos intézkedéseit a szerintük teljesen alkalmatlan hozzállás miatt. A tüzek ügye várhatóan a szeptember 16-ára kírt, előrehozott választásokon is kulcsfontosságú kampánytéma lesz - írta a BBC. A tűzvészekben eddig összesen 63 ember vesztette életét, de hétfő óta nem volt újabb halálos áldozat. Csakhogy több távolabbi kistelepülést is elvágtak a lángok a külvilágtól, így nem kizárt, hogy tovább nő a halottak száma.

Athénban hétfőn több százan tüntettek a tüzvészek miatt. Egyesek szerint a gyújtogatók ingatlanfejlesztők, akik így akarnak újabb építési területeket szerezni. Ezt a vádat visszautasította a görög ingatlanszövetség. A hatóságok hét embert gyanúsítanak gyújtogatással, és 26-ot enyhébb, a tűzvészhez kapcsolódó, más bűncselekménnyel. A rendőrség egymillió eurós jutalmat tűzött ki a gyújtogatók elfogására.