Lemondatnák a szexbotrányba keveredett szenátort

Vágólapra másolva!
Gyorsan igyekszik elhatárolódni az amerikai republikánus párt Larry Craig szenátortól. A politikust azzal gyanúsítják, hogy júniusban szexuális kapcsolatot akart létesíteni egy álruhás rendőrrel egy repülőtéri vécében. Craig, noha a rendőrségen elsimerte bűnösségét, váltig állítja, nem meleg. Párttársai viszont mielőbbi lemondását követelik.
Vágólapra másolva!

Már republikánus párti politikustársai is Larry Craig szenátor lemondását követelik. A harmadik hatéves szenátori mandátumát töltő 62 éves idahói politikust szexbotránya miatt már megfosztotta kongresszusi bizottságokban betöltött vezető tisztségeitől a kormányzó párt. Az ügyben a Fehér Ház is közleményt bocsátott ki, amelyben "csalódottságának adott hangot". A politikust még júniusban tartóztatta le egy álruhás rendőr a Minnepolis-St Paul repülőtéren a férfi vécében. A rendőr a vécében folyó erkölcstelenkedésekről szóló panaszokat igyekezett kivizsgálni.

A republikánus párt gyorsan igyekszik elzárkózni a botrányba keveredett Craigtől. John McCain arizonai szenátor, a Republikánus Párt egyik vezető elnökjelölt-aspiránsa gyalázatosnak mondta a CNN televízióban azt, amit Craig tett, és kijelentette: a szenátornak nincs más választása, le kell mondania. A szintén republikánus Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó, aki ugyancsak az amerikai elnöki posztra pályázik, és akinek kampányát a botrány előtt aktívan segítette Craig, a CNBC televízióban azt mondta: a szenátor csalódást okozott az amerikai népnek. Romney megjegyezte, hogy az ügy Mark Foley szenátorra és Bill Clinton volt elnökre emlékezteti. (Foley floridai republikánus képviselő egy éve mondott le mandátumáról, miután kiderült, hogy nyíltan szexuális tartalmú e-mail üzeneteket küldözgetett kongresszusi gyakornokfiúknak.)

A házas, háromgyerekes Craig tagadja, hogy rosszat tett volna. "Nem vagyok meleg, sosem voltam az (...) semmi rosszat nem tettem" - közölte keddi sajtótájékoztatóján. Hétfőn közleményben tudatta, hogy bűnösnek vallotta magát az ügyben, de nem tette volna, ha nem így tanácsolja ügyvédje. Azt állítja, hogy a rendrőség félreértelmezte viselkedését. A rendőrségi jelentés szerint a szenátor az álruhás rendőr által használt vécéfülkével szomszédos fülkébe ment be, ahol a rendőr szerint úgy topogott lábával, "ahogy szexuális kapcsolatra vágyó személyek szoktak", majd mutogatott is a fülkék elválasztófala alatt. A rendőr ekkor felfedte magát, és őrizetbe vette a szenátort.

A politikus soha nem arról volt híres, hogy kiállt volna a homoszexuálisok jogai mellett. Craig korábban mind a melegjogokról, mind az azonos neműek közötti házasságról szóló törvényjavaslatok ellen szavazott. Most azt állítja, valóságos boszorkányüldözés folyik ellene. Meleg aktivisták viszont képmutatásnak tartják magatartását, és úgy látják, hogy Craig a saját maga által is táplált homofóbia tragikus áldozata lett.

Craig szenátor ügye csak a legutolsó a Republikánus Párt tekintélyét aláásó erkölcsi botrányok sorában. A közvélemény-kutatások szerint a republikánus politikusok félrelépései jelentős mértékben rombolták a kormánypárt népszerűségét, hozzájárultak a demokrata párti győzelemhez a tavaly novemberi félidős kongresszusi választásokon. Hetekkel ezelőtt az ugyancsak péártbeli David Vitter bukiott le, miután kiderült szoros kacsolatban állt egy washingtoni prostitúciós hálózattal.