November 17-én tartják a koszovói választásokat

Vágólapra másolva!
November 17-én tartják Koszovóban a parlamenti és a helyhatósági választásokat - ebben állapodott meg pénteken Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője a dél-szerbiai tartomány albán vezetőivel.
Vágólapra másolva!

A választások további politikai feszültséget kelthetnek az albánok és a szerbek között, mivel az albán vezetők a december elejéig tartó nemzetközi diplomáciai tárgyalásokon el akarják érni, hogy a tartomány békésen kiválhasson Szerbiából.

Rücker korábban kijelentette, hogy a választások időpontjának kitűzése ellenére bármikor úgy dönthetnek: elhalasztják azokat, ha úgy tűnik, hogy a szavazás befolyásolja a Koszovó státusáról szóló tárgyalásokat.

Nem hozott eredményt a koszovói tárgyalások utolsó bécsi fordulója, amelyet augusztus 30-án tartottak az osztrák külügyminisztérium épületében. Ugyanakkor mind az albánok, mind a szerbek megígérték, hogy nem cselekszenek olyasmit, amivel kisiklathatnák a megbeszéléseket.

A 2 milliós Koszovó lakosainak 90 százaléka albán. Azt követően került ENSZ-igazgatás alá, hogy 1999-ben a NATO légi csapásaival kiszorította a tartományból a szerb csapatokat, amelyek két éven át háborúztak a koszovói felkelőkkel, és eközben helybelieket öltek meg, illetve űztek el otthonukból.