Vágólapra másolva!
További segítséget ígér az Európai Unió Görögországnak, ahol csaknem kétszázezer hektárnyi növényzet égett el a több mint egy hete pusztító tűzben. Az erdőtűz miatt hatvannégyen haltak meg, és több milliárd euró a kár.
Vágólapra másolva!

Görögországban a 40 Celsius fokot is elérő hőség miatt ismét lábra kapott a tűz bizonyos helyeken a Peloponnészosz-félszigeten. Párnon hegységben ki kellett üríteni két falut, és helikopterrel kimenekíteni a lángok által körülzárt helyi lakosokat, és 23 tűzoltót.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton kétórást helikopter-utat tett Peloponnészosz felett Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő társaságában. A politikus további uniós segélyeket ígért az országnak. "A görögök gondja Európa gondja. Újjá kell építenünk, ami most elpusztult. A tüzek számát és intenzitását tekintve ez rendkívüli helyzet" - jelentette ki a bizottsági elnök, miután megtekintette a tűzben elpusztult területeket.

Szintén az elpusztult területek fölé repült pénteken Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős biztosa. Mint mondta, becslése szerint Görögország kétszázmillió euró azonnali segélyre számíthat az EU-tól, és további négyszázmillióra októberig a szolidaritási alapból. Barroso szombaton megerősítette ezeket az ígéreteket, és hozzátette: "Ha szükséges, elő tudunk teremteni még több pénzt."

A több mint egy hete pusztító erdőtüzek 64 ember halálát okozták az országban, s mintegy 190 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává. A károk mértéke egyelőre nem ismert. A görög kormány hangsúlyozottan nem végleges becslése szerint 1,2 és 1,7 milliárd euró közöttire rúghat, gazdasági szakértők szerint a végleges összeg a hárommilliárd eurót is elérheti. A nagyobb tüzeket szerda óta megfékezték a félszigeten és Évia szigetén, a tűzoltóknak azonban újra meg újra munkát ad az éjszakánként feléledő lángok eloltása.