Szellemileg aktívnak mondják Castrót

Vágólapra másolva!
Gyógyul és dolgozik Fidel Castro - állította egy könyvbemutatón a kubai kulturális miniszter. Abel Prieto szerint nem forog életveszélyben a kubai államfő, bár azt elsimerte, hogy ő maga tavaly óta nem találkozott vele.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro gyógyul, "szellemileg igen aktív" és dolgozik - közölte pénteken Havannában Abel Prieto kubai kulturális miniszter. Prieto a kubai elnök környezetvédelemről szóló írásaiból összeállított könyv bemutatóján nyilatkozott. Szerinte, ellentétben a lábra kapott híresztelésekkel "semmi jel nem mutat arra, hogy Castro élete veszélyben forogna".

Szerinte Castrónak az elmúlt hetekben közzétett írásai "világos elméről és intelligenciáról" tesznek tanúságot, és nem olyan emberre utalnak, aki súlyos beteg lenne. Azt ugyanakkor elismerte, hogy "közvetlen hírei" nincsenek az államfő egészségi állapotáról, mert június 5 óta nem találkozott vele.

Castro több mint egy évvel ezelőtt adta át a hatalmat ideiglenes jelleggel öccsének, Raúlnak súlyos bélműtétje után. Március óta különböző írásai jelentek meg rendszeresen a hivatalos kubai sajtóban. Eddig 41 cikk látott napvilágot.

Utoljára június 5-én mutatkozott a nyilvánosság előtt: egyórás tv-interjút készítettek vele, ám azt követően nem küldött üzenetet az országnak sem a július 26-i nemzeti ünnep alkalmából, sem pedig augusztus 13-án, 81. születésnapján. Éppen ezért terjedtek el a hírek, mely szerint Fidel Castro állapota az átmeneti javulás után ismét rosszabbra fordult, újra meg kellett operálni, sőt, halálát is rebesgetni kezdték.