Zavargás tört ki az éjjel Koppenhágában

Vágólapra másolva!
Fiatalok csaptak össze a rendőrséggel Koppenhágában szombat éjjel. 63 tüntetőt őrizetbe vettek. Az utcai zavargások a dán főváros népszerű ifjúsági háza lebontásának féléves évfordulóján törtek ki.
Vágólapra másolva!

Összecsapott a rendőrséggel mintegy ezer, túlnyomórészt fiatal randalírozó szombat éjjel Koppenhágában. A Ritzau dán hírügynökség jelentése szerint a fiatalok köveket hajigáltak a rendőrök felé, szemetes konténereket gyújtottak föl, bevertek több kirakatüveget, sőt egy üzletet ki is fosztottak. A rendőrség könnygázt is bevetett, hogy megfékezze a randalírozókat. Egy rendőr megsebesült, 63 tüntetőt őrizetbe vettek. A nyugalom végül vasárnap reggelre állt helyre.

A zavargások helyszínén, Nörrebróban sok diák lakik, és a bevándorlók aránya is jelentős. Pontosan fél évvel ezelőtt, március eljesén kiürítettek ebben a kerületben egy valamikori színházépületet, az Ungdomshuset. Az épületben huszonöt éven át fiatalok laktak illegálisan.

Az önkormányzat eladta az ingatlant egy keresztény szektának, s az új tulajdonosok kérték a fiatalok kilakoltatását. Az épület kiürítése azonban erőszakba torkollott, a zavargások során összesen csaknem 700 embert vettek őrizetbe.