Bush már iraki csapatcsökkentésről beszél

Vágólapra másolva!
George Bush, útban Sydneybe, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés kedden kezdődő csúcstalálkozójára váratlan látogatást tett Irakban, ahol közölte: elképzelhető az amerikai csapatok létszámának csökkentése.
Vágólapra másolva!

Bush 44 Celsius fokos hőségben lépett ki az elnöki repülőgépből, majd "hadi tanácsot" tartott védelmi kabinetjének tagjaival az iraki fővárostól, Bagdadtól nyugatra elterülő al-Anbár tartományban, az Al-Aszad légitámaszponton. Elemzők szerint Bagdad mellőzése a Fehér Ház elégedetlenségét jelzi, az ott működő kormánnyal.

Az elnököt elkísérte Irakba Condoleezza Rice külügyminiszter, Steven Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadó és Robert Gates védelmi miniszter, utóbbi külön repülőgéppel érkezett az arab országba.

Bush azt mondta: David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka és Ryan Crocker bagdadi nagykövet úgy tájékoztatta, hogy a jelenlegi biztonsági szintet a mostaninál kisebb számú erővel is fenn lehet tartani, amennyiben a sikerek folytatódnak.

"Amerika nem hagyja magára barátait, Amerika nem fogja cserben hagyni Irak népét" - fogalmazott az elnök, aki nagyjából egy héttel azelőtt vállalkozott a mindössze 11 órás, szigorú titokban tartott repülőútra, hogy a washingtoni kongresszusban meghallgatásokat tartanak az Irakban elért haladásról, ami befolyásolhatja Washington Irak-politikáját. David Petraeus tábornok és Ryan Crocker nagykövet jövő héten nyújt értékelést az iraki helyzetről, a Fehér Háznak pedig szeptember 15-ig kell az amerikai törvényhozók elé terjesztenie jelentését.

Bush Sydneybe, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés kedden kezdődő csúcstalálkozójára indulva ejtette útjába Irakot. A váratlan látogatás céljáról Geoff Morrel, a Pentagon szóvivője azt mondta: "ez az utolsó nagy találkozó az elnök katonai tanácsadói és az iraki vezetők között, mielőtt az elnök döntene arról, hogyan tovább".

Bush amerikai katonákkal is találkozott, akiknek köszönetet mondott az általuk hozott áldozatért, bátorságukért és kiállásukért, hangsúlyozva, hogy szerepük életbevágóan fontos az Egyesült Államok biztonsága szempontjából.

Bush harmadszor látogat az arab országba, ahol legutóbb tavaly júniusban járt. Mostani meglepetésszerű útja egybeesik a munka ünnepével az Egyesült Államokban, kifejezve Bush szolidaritását az Irakban harcoló katonákkal.