Vízummal fékezik az iraki menekültáradatot

Vágólapra másolva!
Szíria és Jordánia az iraki menekültáradat megfékezésére korlátozó intézkedéseket vezet be; a szomszédos ország polgárai rövidesen már csak vízummal léphetik át a határokat. A két ország területén már több mint 2 millió iraki menekült tartózkodik.
Vágólapra másolva!

Damaszkusz szeptember 10-től vízumkényszert léptet életbe, és bizonyos társadalmi rétegekre korlátozza a beutazási engedélyek kiadását. A vízum egy belépésre szól és 3 hónapi tartózkodásra érvényes.

Csak az iraki kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági kamarák tagjai, az egyetemek és felsőoktatási intézmények oktatói, valamint a tudományos kutatóintézetek munkatársai kérhetik a beutazást Szíriába - közölték a damaszkuszi külügyminisztériumban. Azt azonban még nem tudni, hogy a már Szíriában tartózkodó iraki menekültekre az új intézkedések vonatkoznak-e. Jordánia is megegyezett Irakkal a vízumkényszer elvéről, de Ammánban a beutazási engedélyek feltételeit még tanulmányozzák.

Szíriába 1,5 millió, míg Jordániába 750 ezer iraki menekült azóta, hogy az Egyesült Államok vezette koalíciós haderő 2003 márciusában bevonult Irakba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a meglehetősen gyengén ellenőrzött iraki-szíriai határt havonta mintegy 30 ezer iraki menekült lépi át. Az UNHCR statisztikái arról is említést tesznek, hogy Irakban az országon belül további 2 millióan kényszerültek otthonaik elhagyására.