Visszakapta útlevelét egy Iránban visszatartott amerikai

Vágólapra másolva!
Visszakapta kedden az útlevelét Parnaz Azima iráni-amerikai állampolgár, akit iráni látogatása során még januárban fosztottak meg tőle, megakadályozva az ország elhagyását. A hatóságok ma (kedden) visszaadták Parnaz Azima útlevelét. Rövidesen el fogja hagyni Iránt - jelentette be egy közleményben a Szabadság Rádió, az újságíró munkaadója.
Vágólapra másolva!

A kettős állampolgárságú Azima asszony január végén érkezett Teheránba, hogy beteg édesanyját meglátogassa. A repülőtéren elvették tőle az útlevelét, s a hatóságok megvádolták, hogy propagandát folytat az iszlám köztársaság ellen. Májusban 440 ezer dollár óvadékot állapítottak meg számára azzal a kilátással, hogy visszakaphatja az igazolványt.

Azima '98 óta dolgozott a Szabadság Rádió fárszi nyelvű adásában, amely 24 órás műsort sugároz Iránba. Pár napon belül ő a második, akinek a sorsa jobbra fordult: hétfőn elhagyta Iránt Haleh Esfandiari amerikai-iráni állampolgárságú egyetemi tanárnő, akit a nemzetbiztonság veszélyeztetése címén több mint három hónapig fogságban tartottak, majd augusztusban óvadék ellenében szabadon engedtek.

Hasonló elbírálásban reménykedhet egy harmadik iráni-amerikai, Kian Tajbakhs szociológus, akit teheráni bírósági források szerint szintén óvadék megfizetésével szabadlábra helyeznek.

A nyomozás folyik ebben az ügyben, s amint lezárul, a vizsgálati fogságot szabadlábra helyezés követi óvadék ellenében - mondta az iráni televízióban a nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó teheráni ügyész.