Előveszik a karlendítő osztrák katonákat

Vágólapra másolva!
Vizsgálat indult az osztrák hadseregben annak a videófelvételnek az alapján, amelyen egy fiatal osztrák katona menetelés közben náci módra előre lendíti a karját, egy másik pedig a Heil Hitler! köszöntést üvölti a kamerába. A sorköteles szolgálatot teljesítő katonákra szigorú büntetés várhat.
Vágólapra másolva!

A láthatóan részeg fiatalokról kézi kamerával készült, mintegy kétperces felvétel a YouTube honlapján bukkant fel hétfőn este, időközben azonban már eltávolították onnan. Az eddigi vizsgálat megállapította, hogy a jelenetet a salzburgi Schwarzenberg laktanyában rögzítették, ahol sorkötelesek szolgálnak. Négy fiatalt már azonosítottak, kettőt közülük ki is hallgattak. Az katonai parancsnokság képviselője szerint az egyikkel szemben felmerült az a gyanú, hogy közel állhat szélsőjobboldali körökhöz.

Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy az ilyen viselkedéssel szemben nincs elnézés, csak a "zéró tolerancia" elve érvényesülhet. Közölte, hogy az érintetteknek mind a hadsereg, mind a törvény előtt felelniük kell a tettükért, és viselniük annak következményét. Roland Ertl tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke szintén a legszigorúbb fegyelmi eljárást helyezte kilátásba.

Elképzelhető, hogy a gyanúsítottak fölött nem csak katonai bíróság ítélkezik, hanem büntetőjogilag is eljárnak ellenük, méghozzá az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján, amely bünteti náci szervezetek újralapítását és náci propaganda kifejtését, illetve a holokauszt tagadását. A kilencvenes évek elején tovább szigorított törvény alapján 1990 és 2005 között 253 ítéletet hoztak Ausztriában. A katonák elleni vizsgálatba bekapcsolódott az államügyészség is. Ha bebizonyosodik róluk, hogy törvényt sértettek, akár tíz évi börtön is kiszabható a fiatalokra.