Csatlakoztunk a schengeni adatbázishoz

Vágólapra másolva!
Csatlakozott az Európai Unió új tagállamai közül kilenc, köztük Magyarország a schengeni övezet működését segítő rendőrségi információs adatbázishoz - közölték Brüsszelben európai bizottsági forrásból.
Vágólapra másolva!

Az érintett tagállamok a tervek szerint a jövő év első napjától tartoznak a schengeni övezetbe, amelyen belül határellenőrzés nincsen, a külső határszakaszok ellenőrzését viszont megerősítik.

Csatlakozásuk egyik technikai feltétele volt, hogy rákapcsolódjanak az információs rendszerre, amely a brüsszeli bizottság egyik szóvivőjének közlése szerint szeptember legelején megtörtént.

A Strasbourgban működő, úgynevezett SIS rendszer, vagyis a schengeni számítógépes nyilvántartási rendszer tartalmazza azoknak az adataikat, akiket eltűntként keresnek, körözés alatt állnak, illetve akikre beutazási, tartózkodási tilalmat róttak ki.

Korábbi magyar közlés szerint a csatlakozás időpontját ősszel még megerősítik, azt követően, hogy szeptember 20-25. között az úgynevezett schengeni ellenőrző bizottság ismételten megvizsgálja a határőrizeti rendszert, illetve a határőrség-rendőrség együttműködését.

A balti és a visegrádi államok, valamint Málta és Szlovénia csatlakozásával a schengeni övezet 25 tagúra bővül.