Vágólapra másolva!
A nicaraguai kormány szerint legkevesebb 21 halálos áldozatot követelt az országban a Félix hurrikán, az eltűntek száma meghaladja a kétszázat, emellett több ezer házat tarolt le a trópusi ciklon. A Közép-Amerikára kedden lecsapó Felix hurrikán a Saffir-Simpson skálán legmagasabb, ötös fokozatról közép-európai idő szerint kedd éjjel trópusi viharrá szelídült.
Vágólapra másolva!

A trópusi ciklon 260 kilométer/óra maximális sebességű széllökésekkel Puerto Cabezas térségében Nicaragua északkeleti partvidékét. Mintegy ötezer-ötszáz házat rombolt le a miszkito indiánok lakta területen, 38 ezren maradtak fedél nélkül.

A trópusi ciklon huszonegy ember - köztük egy újszülött - halálát okozta Nicaragua északi részén. A halálos áldozatok száma ennél azonban magasabb lehet, mert az ítéletidő számos települést elvágott a külvilágtól, így onnan nincsenek információk lehetséges áldozatokról.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) 70 tonna élelmiszerrel támogatja a legnagyobb pusztítást elszenvedett atlanti partvidéki területeket, ahol a banán- és olajpálma-ültetvények jelentős része elpusztult.

A hurrikán a szárazföld fölött fokozatosan veszítve erejéből trópusi viharrá szelídült, de még így is heves esőzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozhat.

Hondurasban - ahova előreláthatóan helyi idő szerint kedd éjjel érkezik meg a vihar - 70 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről. Az ország északi részén fekvő Roatan, Utila és Guanaja üdülőszigetekről elszállították a turistákat.

A vihar Hondurast elhagyva várhatólag Guatemala, majd a mexikói Chiapas állam felett vonul végig. Valószínűleg nem fogja elérni a Mexikói-öböl déli részét, ahol jelentős tengeri kőolajmezők vannak. Az összes érintett térségben szerda estig 28 ezer embert menekítettek ki.

Eközben az északnyugat-mexikói Kaliforniai-félsziget déli csücskén helyenként 140 kilométer/órás széllökésekkel és heves esővel elérte a szárazföldet a Henriette trópusi vihar is, amelynek máris áldozatául esett egy külföldi turista. A Kaliforniai-félsziget mexikói részén háztetőket tépett le, fákat csavart ki a szél, az utcákon magasan áll a víz.