Herótjuk van az európaiaknak Bushtól

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak számára jóval elfogadhatóbb Irán esetében a fegyveres beavatkozás, mint az európaiak számára - derül ki egy nemzetközi felmérésből. Az európai válaszadók 77 százaléka helyteleníti Bush külpolitikáját. Az európaiak fele szerint Bush távozása után sem javul majd jelentősen az amerikai-európai kapcsolat.
Vágólapra másolva!

Az európai közvélemény túlnyomó többsége ellenzi George Bush amerikai elnök külpolitikáját - derül ki az amerikai German Marshall alapítvány és négy európai alapítvány által elkészített felmérésből. Az Egyesült Államokban és 12 európai országban végzett közvélemény-kutatás szerint az európai válaszadók 77 százaléka helyteleníti Bush külpolitikáját.

A felmérés szerint az amerikaiak és az európaiak egyetértenek abban, hogy a terrorizmus, az energiafüggőség, az éghajlatváltozás és Irán nukleáris ambíciói jelentik a fő fenyegetést, a problémák megoldását illetően azonban már eltérnek a vélemények. Irán esetén az amerikai válaszadók 32 százaléka zárná ki a fegyveres megoldást, míg 47 százaléka lehetővé tenné azt. Az európaiak 47 százaléka kizárná a katonai megoldást, és csak 18 százalékuk támogatná azt adott esetben.

A megkérdezett amerikaiak fele, az európaiak egyharmada szerint az elmúlt évben romlottak az európai-amerikai kapcsolatok. Ennek okát a legtöbben az iraki háborúban, illetve Bush személyes stílusával magyarázták. Az európaiak több mint egyharmada, az amerikaiaknak pedig 42 százaléka úgy véli, hogy az új amerikai elnök jövő novemberi megválasztása után javulni fog a transzatlanti együttműködés. Az európaiak 46 százaléka, illetve az amerikaiak 37 százaléka azt jósolja, hogy a viszony változatlan marad.