Fokozták a biztonsági intézkedéseket a németek

Vágólapra másolva!
A nagyszabású merényletkísérlet leleplezésének másnapján megerősítették a biztonsági intézkedéseket egész Németországban. A belügyminiszter, aki szerint az otthoni számítógépeket is át kell majd kutatni, péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta össze tartományi kollégáit.
Vágólapra másolva!

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket csütörtökön, egy nappal azután, hogy amerikai katonai és polgári létesítmények ellen tervezett merényletkísérletekről tájékoztatták a hatóságok a közvéleményt.

A merényletkísérlet előkészítésén több hónapja dolgozott a Dzsihád Unió elnevezésű, iszlám radikális szervezet németországi sejtje - jelentette be szerdán a német szövetségi főügyész és a Szövetségi Bűnügyi Hivatal elnöke, akik az eddigi legfenyegetőbbként írták le a kísérletet. A hatóságok szerint a terv egyértelműen iszlám indíttatású volt, azt mindenekelőtt az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet motiválta.

A német bűnüldöző szervek a feltételezett terroristák minden lépését ellenőrizték, s végül kedden csaptak le rájuk. Ezelőtt több, a gyanúsítottak által használt épületet átkutattak. Nagy mennyiségű robbanóanyagot, robbanószerek előállításához szükséges vegyi anyagokat és gyújtószerkezetet találtak. Mindebből a szakértők arra következtettek, hogy a feltételezett terroristák a madridi és a londoni terrortámadásoknál is erősebb robbantásokat hajthattak volna végre, s ebben az esetben a halálos áldozatok száma is jóval magasabb lehetett volna.

Az akció során két, az iszlám vallásra áttért német és egy török állampolgárt letartóztattak. A belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint további legalább tíz gyanúsított után folyik a nyomozás, többségük Németországban tartózkodik.

Angela Merkel kancellár és Wolfgang Scha:uble belügyminiszter fokozott éberségre szólított fel. Utaltak arra, hogy Németország a nemzetközi terrorizmus egyik legfőbb célpontja. A belügyminiszter csütörtök reggel ismét arról beszélt, hogy szükséges bevezetni a korábban sokat vitatott biztonsági intézkedéseket, különös tekintettel az otthoni számítógépek titokban, interneten keresztül történő átkutatását, ellenőrzését.

Merkel kancellár és több magas rangú konzervatív politikus támogatásáról biztosította Scha:uble követelését. A koalíciós partner szociáldemokraták viszont azzal vádolták a minisztert, hogy a történteket saját politikai céljaira kívánja kihasználni. Mindenesetre a belügyminiszter tartományi kollégáit péntekre a kérdéssel kapcsolatos rendkívüli tanácskozásra hívta össze.

A leleplezett merényletkísérletek nyomán felerősödtek a németországi radikális iszlám csoportok fokozottabb ellenőrzését sürgető hangok. Az országban mintegy 300-400, potenciálisan veszélyesnek tartott muzulmánt tartanak nyilván. Bár a hatóságok - élükön Scha:uble belügyminiszterrel - óvtak az iszlámellenességtől, csütörtökön mégis meglehetős aggodalommal szóltak arról a tényről, hogy tavaly jelentősen megnövekedett az iszlám vallásra áttért német állampolgárok száma. Míg 2005-ben ezren döntöttek arról, hogy az iszlám vallást választják, tavaly ez a szám már négyezerre emelkedett, amit szakértők az iszlámmal szemben rohamosan növekvő rokonszenvvel magyarázták. Nem hivatalos adatok szerint az iszlámra áttért németek száma jelenleg megközelíti a húszezret.