Regénye árulta el a tökéletes gyilkost

Vágólapra másolva!
Úgy bukott le egy lengyel gyilkos, hogy az általa elkövetett gyilkosságot megírta egy regényben - írja a Guardian. A nyomozók az ügyet nem tudták volna megoldani, ha nem olvassák el a könyvet. Az írót 25 évre ítélték.
Vágólapra másolva!

Huszonöt év börtönbüntetésre ítélte szerdán Krystian Bala regényírót a lengyel bíróság egy olyan gyilkosság elkövetéséért, amelyet később az egyik könyvében meg is írt - írja a Guardian című angol napilap.

A Lengyelországot hosszú időn keresztül foglalkoztató ügyet a nyomozók csak úgy tudták felgöngyölíteni, hogy elolvasták Bala könyvét. A regényben az elkövető büntetés nélkül megússza egy fiatal nő elrablását, megcsonkítását és meggyilkolását. A valóságban az író azonban egy üzletembert ölt meg, az áldozatnak ugyanis viszonya volt Bala egykori feleségével.

Dariusz Janiszewski holttestét egy halász fogta ki az Odera folyóból, Lengyelország délnyugati részén 2000 decemberében. A rendőrségi vizsgálatok kiderítették, hogy halála előtt a férfit levetkőztették és megkínozták. A csuklóját a háta mögött összekötözték, majd a nyakán lévő hurokhoz rögzítették, mielőtt a folyóba dobták.

A rendőrségnek kevés nyom állt rendelkezésére. Hat hónap után a nyomozás vezetője lezárta az ügyet. Az akta lezárva is maradt öt éven át, pedig 2003-ben megjelent Bala könyve. A vérben tocsogó regény narrátora, Chris egy fiatal nő meggyilkolását beszéli el. A gyilkosság részletei majdnem pontosan megegyeztek a Janiszewski-ügyben tapasztaltakkal.

Később kiderült, hogy Krystian Bala a Chris álnevet használta külföldi útjai során. A nyomozást vezető rendőrnek 2005-ben tanácsolták, hogy olvassa el a könyvet. Ekkor jött rá, hogy a könyvben leírtak kísértetiesen hasonlítanak a 2000-es gyilkossághoz.