4000 katona térhet haza Irakból januárban

Vágólapra másolva!
Akár már januárban csökkenthetnék az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámát az amerikai erők helyi főparancsnoka szerint. David Petraeus tábornok egyelőre egy kisebb csapatkivonást, mintegy 4000 fő hazaküldését tartja lehetségesnek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn terjeszti az amerikai kongresszus elé bagdadi helyzetjelentését az Irakban harcoló amerikai erők főparancsnoka, annyi azonban már pénteken kiderült, hogy David Petraeus tábornok lehetségesnek tartja a közel-keleti országban állomásozó csapatok létszámának csökkentését.

A tábornok egyelőre csak 4000 katona januári kivonásáról beszél, az első dandár hazaküldése után azonban további egységekkel tartja csökkenthetőnek az amerikai haderőt a biztonsági helyzet függvényében - jelentette a Voice of America rádió pénteken névtelenséget kérő kormányzati forrásokra hivatkozva.

A kilátásba helyezett csökkentés csak töredéke az Irakban harcoló 162 ezer fős amerikai csapattestnek. George Bush elnök idei csapaterősítési taktikája keretében mintegy 30 ezer fővel növelték meg a 2003-as invázió óta az arab országban állomásozó csapatok létszámát.

A Pentagon több vezetője azonban nagyobb és gyorsabb létszámcsökkentést javasol, amelyet szerintük az indokol, hogy az iraki műveletek túl nagy megterhelést jelentenek az amerikai hadseregre. Az ezt szorgalmazók közé tartozik a vezérkari főnökök egyesített bizottságának több tagja.

Egy napokban ismertetett független tanulmány szerint - amelyet a James Jones nyugalmazott tábornok vezette szakértői csoport készített a kongresszusnak - 2008 elején "lehetséges és okos" lépés volna "egy jelentős létszámcsökkentés". Jones szerint éppen az amerikai csapatcsökkentés késztetné az iraki politikai vezetőket arra, hogy megbékéljenek egymással.

Bush elnök váratlan hétfői iraki látogatása során közölte: elképzelhető az amerikai csapatok létszámának csökkentése, a jelenlegi biztonsági szintet a jelenleginél kisebb számú erővel is fenn lehet tartani, amennyiben a sikerek folytatódnak.