Videoüzenetet várnak bin Ladentől

Vágólapra másolva!
Videoüzenetet intézne az amerikai néphez Oszama bin Laden a World Trade Center elleni támadás évfordulóján - írja a BBC. A hamarosan nyilvánosságra kerülő felvételt egy iszlamista honlapon hirdetik, de nem tudni, hogy a beharangozót tényleg követi-e majd üzenet is.
Vágólapra másolva!

A 2001. szeptember 11-ei támadások hatodik évfordulóján állítólag az amerikaiaknak szóló videóüzenet kiadására készül Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet első embere. A felvételt egy iszlamista honlap reklámozza egy arab nyelvű hirdetésben, az alábbi szöveggel: "Hamarosan, Isten akaratából, videokazetta az oroszlán sejktől, Oszama bin Ladentől, Isten tartsa meg!"

A hirdetés nem közöl semmit a felvétel tartalmáról és pontos megjelenési idejéről sem. A hirdetést közlő honlap ugyanakkor mutatott egy képet bin Ladenről, amelyen a sejk láthatóan idősebb, mint az eddig nyilvánosságra került felvételeken.

Az amerikai hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy létezik a hirdetésben szereplő videoüzenet, mindössze annyit közöltek, hogy "nincs hiteles információjuk közelgő fenyegetésről". Az al-Kaida egyébként korábban is ígért hasonló üzeneteket, azokat a beharangozókat azonban nem követte felvétel.

Bin Ladenről 2004 októberében került ki legutóbb videó, ekkor újabb támadásokkal fenyegette az Egyesült Államokat az amerikai elnökválasztás estéjén. Az al-Kaida-vezetőtől származó legfrissebb hangfelvétel 2006 januárjából való, így a BBC tudósítója szerint egy új videofelvételnek fontos szerepe lenne abban is, hogy eloszlassa a bin Laden esetleges haláláról szóló pletykákat.