Pozsonyban is kormánynegyedet építhetnek

Vágólapra másolva!
Két helyszín is felmerült, mint egy új szlovák kormánynegyed otthona - írja a szlovák SME. A pozsonyi kormányzat egyelőre négy minisztériumot költöztetne össze 2010-ig, de a terv még nem hivatalos.
Vágólapra másolva!

Kormánynegyed létesítését fontolgatja a pozsonyi kormány. Egyelőre csak négy minisztérium összeköltöztetését mérlegelik, de hosszú távon az összes tárcát és a kormány minden intézményét szeretnék egy fedél alá hozni. A SME szlovák napilapnak nyilatkozó Ján Pociatek pénzügyminiszter szerint a négy tárcát legkésőbb 2010-ig szeretnék összeköltöztetni, és már kiszemelték azt a két városrészt, ahol a majdani kormánynegyedet felépítenék.

Az egyik Pozsony északi végein, a Kis-Kárpátok hegyvonulatán túl, a Pozsony-Prága autópálya közelében lenne, ahol évek óta befejezetlenül áll egy hatalmas kórházkomplexum. Ennek természetközeli környezetben lévő épületeit alkalmasnak vélik arra, hogy kormányvárossá alakítsák át.

A másik kiszemelt hely Pozsony gyorsan fejlődő, nem központi, ám nem is peremkerületi városrészében, közvetlenül a magyar Trigránit kivitelezésében felépült Polus üzletközpont szomszédságában terül el.

Robert Fico kormányfő szóvivője a lapnak azt mondta, hogy az elképzelésről hivatalosan még nem tárgyaltak. A SME megkérdezte Fico koalíciós partnerpártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét, Zsolna (Zilina) egykori polgármesterét, Ján Slotát, aki azt mondta: kormánynegyed létesítésére Zsolna sokkal alkalmasabb lenne, mint Pozsony.