A NATO több katonát küldene Afganisztánba

Vágólapra másolva!
A NATO Parlamenti Közgyűlésének jelentése szerint nincs elég külföldi katona Afganisztánban ahhoz, hogy visszaszorítsák a tálib lázadókat és sikeresen teljesítsék küldetésüket.
Vágólapra másolva!

"A NATO-küldetés még mindig személyi és felszerelésbeli hiányosságokkal küzd" - állapította meg a közgyűlés védelmi és biztonsági bizottsága, miután hatnapos látogatást tett a közép-ázsiai országban.

A jelentés nem tartalmaz olyan ajánlást, hogy mennyivel kellene növelni a jelenleg 50 ezer fős, NATO-, illetve amerikai irányítás alatt Afganisztánban tartózkodó csapatok létszámát. Azt azonban kifejti, hogy leginkább több helikopterre és nagyobb hírszerzői kapacitásra lenne szükség, valamint arra, hogy több kiképző segítse az afgán biztonsági erők fejlesztését.

A NATO-parancsnokok arra panaszkodnak, hogy hiába foglalnak vissza városokat a lázadóktól, mert az afgán kormányerők katonai, illetve rendőri szervei képtelenek azokat megtartani.

A NATO Parlamenti Közgyűlése korábban csak az észak-atlanti szövetség tagállamainak törvényhozóiból összeállított testület volt, de ma már a NATO-val partnerségi szerződésben levő országok parlamenti képviselői is részt vesznek tevékenységében. Így a közgyűlés összesen 42 ország törvényhozóit tömöríti.