Göncz Kinga az atomcsend-egyezmény ratifikálását szorgalmazza

Vágólapra másolva!
Göncz Kinga az atomcsend-egyezmény szervezetében (CTBTO) részes államok bécsi konferenciáján a szerződés mihamarabbi és feltétel nélküli ratifikálására szólította fel hétfőn azokat az országokat, amelyek még nem tették meg azt, ám eljárásuk szükséges ahhoz, hogy az egyezmény hatályba léphessen.
Vágólapra másolva!

A magyar külügyminiszter a szervezet kétnapos találkozójának nyitónapján mondott beszédében kiemelte, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a nukleáris kísérletek minden fajtáját betiltó Átfogó Atomcsend Szerződés elvei és célkitűzései mellett, fontos eszköznek tekinti azt a nukleáris leszerelés folyamatában és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásában.

Az ötödik alkalommal megrendezett konferencia célja az, hogy különböző kezdeményezésekkel előmozdítsák az egyezmény hatályba lépését. A tanácskozáson több mint száz ország küldöttsége vesz részt.

A szerződést 1996 szeptemberében nyitották meg aláírásra az ENSZ székhelyén. Ezzel egy időben kezdte meg működését az osztrák fővárosban a végrehajtást előkészítő bizottság, amelynek élén - végrehajtó titkárként - 2005 óta magyar diplomata áll Tóth Tibor személyében.

Az egyezményt eddig 177 ország írta alá, 140 ratifikálta is, köztük alapítóként Magyarország. Van azonban tíz olyan ország - például az Egyesült Államok, Kína, Izrael, India, Pakisztán, Irán és Észak-Korea -, amelynek ratifikálási eljárása elengedhetetlen a szerződés hatályba lépéséhez.

Bécsi látogatása alkalmával a külügyminiszter megtekintette a magyar állandó ENSZ-, illetve EBESZ-képviselet új irodáit a nagykövetség épületében. Újságíróknak nyilatkozva markánsnak minősítette Magyarország közreműködését mind a NAÜ-ben, mind az atomcsend-egyezmény szervezetében.