Lemond a katonai parancsnokságról Musarraf

Vágólapra másolva!
Lemond katonai főparancsnoki tisztéségéről Pervez Musarraf pakisztáni elnök, aki egyre szorultabb helyzetbe került, miután több párt és szervezet is kifogásolja, ahogyan el akarja érni újraválasztását.
Vágólapra másolva!

Pervez Musarraf ügyvédje megerősítette az államfő lemondását hadsereg-főparancsnoki tisztségéről újraválasztása után. Sarifuddin Pirzada kedden a pakisztáni legfelsőbb bíróság előtti meghallgatáson közölte: amennyiben az ország parlamentje októberben megválasztja Musarrafot újabb elnöki ciklus betöltésére, hivatali esküjét már civilként teszi le. A kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga főtitkára már hétfőn bejelentette, hogy Musarraf várhatóan lemond .

A pakisztáni legfelsőbb bíróságon jelenleg is folyik a vita, hogy Musarrafnak van-e joga a főparancsnoki poszthoz, ha újra indul az elnöki székért. A testülethez ugyanis több beadvány is érkezett olyan szervezetektől, amelyek el szeretnék érni, hogy Musarraf ne lehessen újra államfő.

A beadványozók azt is kifogásolják, hogy Musarraf tábornok azt tervezi, a jelenlegi parlamenttel választatja újra magát. A tiltakozók azt mondják, hogy előbb új törvényhozási választásokat kellene tartani.

Az elnök eközben állítólag tárgyalsáokat folytat Benazir Bhutto volt miniszterelnökkel egy politikai alkuról - írja a BBC News. Bhutto pénteken jelentette be, hogy október 18-án visszatér száműzetéséből, és indul a január közepén esedékes parlamenti választásokon. Az állítólagos alku lényege, hogy kölcsönösen támogatják egymást elnöki, illetve miniszterelnöki ambícióikban.