Elfogták a vörös khmerek volt ideológusát

Vágólapra másolva!
Kihallgatták és őrizetbe vették a vörös khmerek még életben lévő legmagasabb rangú vezetőjét, Nuon Cheát. A kambodzsai rendszer egykori főideológusát szerdára virradóra a thaiföldi határ közelében fekvő Pailin városában vették őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a vörös khmerek egyik volt vezetőjét, Nuon Cheát - közölték illetékesek és Nuon egyik rokona. A 82 éves Nuon Chea a hetvenes években a vörös khmerek főideológusa volt, az 1998-ban meghalt Pol Pot után a második számú vezető, akit "második számú Testvér" néven ismert a közvélemény.

Az idős férfit lakását rendőrök vették körül, majd a kambodzsai rendőrség és a vörös khmerek által elkövetett bűnök ügyében ítélkező, tavaly júliusban felállított ENSZ-törvényszék illetékesei kihallgatták. Ezt követően helikopteren Phnompenbe szállították.

A maoista ideológiai alapon álló Pol Pot-rendszer négyéves rémuralma (1975-1979) alatt legalább 1,7 millió embert öltek meg egy utópisztikus agrártársadalom megteremtése címén. Gyakorlatilag kiirtották az ország egész értelmiségét, egyes becslések szerint a kambodzsai lakosság egynegyde halt meg.

A rezsim bűneit vizsgáló bíróság létrehozását nyolcéves jogi huzavona előzte meg. Az eljárások lassúsága miatt félő, hogy a fő felelősök idős koruk miatt meghalnak, mielőtt perbe foghatnák őket. Maga Pol Pot 1998-ban vesztette életét egy a thai határon fekvő táborban. A rezsim véres kezű katonai parancsnoka, Ta Mok, tavaly hunyt el.

Nuon Cheát azzal vádolják, ők állt a tömeges "tisztogatások" mögött. A második számú vörös khmer letartóztatása előtt a bíróság csupán egyetlen gyanúsítottat tudott letartóztatni: a 65 éves Kaing Guek Eavot, más néven "Douch"-t, a Tuol Sleng kihallgató központ volt parancsnokát júliusban helyezték vád alá emberiesség elleni bűntettek miatt. A többi, még életben lévő főbűnös egyelőre háborítatlanul él Kambodzsában.