Lecsukhatják a jószívű tunéziai halászokat

Vágólapra másolva!
Akár 15 év börtönre is ítélhet a szicíliai bíróság hét tunéziai halászt, amiért kimentettek 44 illegális bevándorlót a viharos tengerből. A halászokat illegális bevándorlás elősegítésével és bűnrészességgel vádolják. Ők abszurdnak tartják a vádakat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több esetről is tudni, amikor halászok botokkal lökték vissza a tengerbe a segélykérő menekülteket, nehogy ők is a börtönben végezzék.
Vágólapra másolva!

Szicíliában csütörtökön kezdődik annak a hét tunéziai halásznak a pere, akik 44 illegális bevándorlót - köztük terhes nőket és gyerekeket - mentettek ki a viharos tengerből. Az illegális bevándorlás elősegítésével és bűnrészességgel vádolják őket, amelyért akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak - írja a The Independent.

A halászokat augusztus 8-án tartóztatták le, miután a menekültekkel kikötöttek az olaszországi Lampedusa kikötőjében. Abdelkarim Bayoudh kapitány és legénysége augusztus 7-én horgonyzott le Lampedusa szigetétől 50 kilométerre délre, és álmukból segélykérő kiáltások ébresztették őket. Egy süllyedő gumicsónakban 44 illegális bevándorlót találtak. Két gyerek, 11 nő - közülük kettő terhes - egy idős, és egy nagyon beteg is a csónakban volt.

Lélekvesztőn az Európa erődbe

Miután a tunéziai Monastir kikötője 150 kilométerre volt, a kimentésük után a legközelebbi kikötőbe, az olaszországi Lampedusába vitték őket. A kikötést követően azonban a halászokat letartóztatták illegális bevándorlásban való bűnrészesség miatt. A The Independent által megkérdezett szakértők abszurdnak nevezik a vádat, mert az illegális bevándorlást szervezők Líbiában hajóra teszik az ezért súlyos pénzeket fizető - a jobb élet reményében Európába tartó - bevándorlókat, és onnantól kezdve magukra hagyják őket.

A csónakkal történő átkelés Európába egyre nagyobb kockázatot jelent. A kormányos sokszor életében először lát tengert, a csónakok egyre kisebbek és gyatrábbak, gyakran elegendő üzemanyaguk sincs. Az illegális bevándorlók néha kalózok áldozatává válnak, vagy egyszerűen felborul a hajójuk, és eltűnnek. A Fortress Europe (Európa erőd) nevű website, amely az ilyen haláleseteket jegyzi fel, azt mondja, január és szeptember között 491 ember tűnt el a Szicílai-szorosban. Ez a legmagasabb szám működésük 1994-es kezdete óta, és 200-zal több, mint tavaly.

Példát statuálnak

A The Independent által idézett megfigyelők szerint a tárgyalás igazi célja, hogy eltántorítsák a halászokat életmentési kötelezettségük teljesítésétől. A lap szerint az eddigi egy hónapos fogság már így is határozott jelzés, hogy a halászok jobban teszik, ha megfulladni hagyják a menekülőket. Laura Boldrini, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa szerint sok esetben a halászok botokkal lökték vissza a tengerbe a segélykérőket, akik így megfulladtak, de ellenük nem indult eljárás.

Forrás: EPA

Az illegális bevándorlók eddig arra számíthattak, hogy ha sikerül felkelteniük egy halászhajó figyelmét, megmenekülhetnek. A helyzet változását jelezte, amikor 2005-ben Málta partjait érte el egy 200 főt szállító csónak és a hatóságokat arra utasították, hogy ne engedjék kikötni. Ennek következtében 30 ember a vízbe fulladt, mielőtt az olaszok kimentették a többieket. Idén is az olaszok mentettek ki 27 embert, akik három napja egy tonhalfogó hálóba kapaszkodtak, miután Málta nem volt hajlandó befogadni őket.

Úgy tűnik, hogy Olaszország is hasonlóan kemény álláspontot kezd képviselni - írja a The Independent. A 44 embert megmentő tunéziai halászhajót ugyanis 20 kilométerre a partoktól felszólította az olasz parti őrség, hogy forduljon vissza. A tunéziai kapitány azonban figyelmen kívül hagyta a felszólítást, mint mondja, a gyerekek, a terhes nők és amiatt, mert minden élelmet megettek az éhező bevándorlók. "Örülök, hogy kimentettem őket, máskülönben meghaltak volna" - mondta a kapitány.