A kedélyeket hűti Bécs a Gyurcsány-interjú után

Vágólapra másolva!
Az osztrák kancellár és több miniszter is békítő és magyarázkodó hangú nyilatkozatokkal hűtötte a kedélyeket egy nappal azután, hogy Gyurcsány Ferenc kritikus hangú interjút adott az egyik bécsi napilapnak. A magyar miniszterelnök előzőleg Ausztria határellenőrzésről vallott nézeteit és az osztrák olajtársaság terjeszkedési szándékát is felhánytorgatta Bécsnek.
Vágólapra másolva!

A kedélyek lecsillapításán fáradozott csütörtökön több osztrák miniszter és a bécsi kancellári hivatal is, miután kritikus hangú interjú jelent meg Gyurcsány Ferenccel a Der Standard című liberális lapban. Az újság pénteki száma szerint az interjú után Bécsben mindenki arra koncentrált, hogy nehogy olajat öntsön a tűzre: az idézett nyilatkozatok mind békítő, magyarázkodó hangnemet ütöttek meg azokban a témákban, amelyeket a magyar kormányfő korábban felvetett.

Gyurcsány Ferenc előzőleg a Der Standard interjújában Ausztria szemére vetette "túlzott magabiztosságát", bírálta az osztrák kormányt a schengeni rendszer kiterjesztésével kapcsolatos fenntartásai miatt, kifogásolta a részben állami tulajdonban lévő OMV-t, amiért megpróbálta megszerezni a MOL-t, továbbá szóba hozta a Rábát szennyező bőrgyárak ügyét is.

A kritikákra reagálva Alfred Gusenbauer kancellár azt mondta, "meg fogjuk próbálni, hogy még intenzívebbé tegyük az amúgy is szoros és jó kapcsolatot Magyarországgal és Gyurcsány kormányfővel".

A schengeni kérdéssel kapcsolatban, amely szerint Ausztria szeretne határellenőrzéseket tartani azután is, hogy Magyarország csatlakozott az övezethez, Günther Platter belügyminiszter tett nyugtató nyilatkozatot. "Természetesen a rendszer kiterjesztésének napjától nem lesz több közvetlen határellenőrzés", hanem már az elején átállnak a "határtérség-kontrollra" - fogalmazott.

A pénteki Der Standardban megszólaltatott Norbert Darabos védelmi miniszter - belügyi kollégájával egyetértésben - ugyan továbbra is ragaszkodik tervéhez, amely szerint legalább 2008 októberéig katonai egységek maradnak a határtérségben, de a kérdésben - mint fogalmazott - "természetesen szeretnének együttműködni a szomszédos országokkal".

A lapnak szintén nyilatkozott az OMV osztrák konszern szóvivője, aki védelmébe vette cégének a MOL átvételére irányuló átvételi kísérletét. Thomas Huemer megismételte az OMV érvelését, miszerint Kelet-Európában egy oszrák-magyar szövetség révén mindkét vállalat erősödhetne.