Szerzetesek ezrei tüntetnek Mianmarban

Vágólapra másolva!
Mianmar (Burma) buddhista szerzetesei is bekapcsolódtak az országban az 1988-as felkelés óta nem látott méretű demonstrációsorozatba. A katonai junta egyelőre nem avatkozik be, de az ENSZ-diplomaták aggódnak a lehetséges következmények miatt. A hatóságok akkor sem avatkoztak közbe, amikor az ellenzék vezérének, Aung San Suu Kyinek a háza mellett vonultak el szerzetesek, és a Nobel Békedíjas, házi őrizetben lévő asszony megjelent az erkélyen.
Vágólapra másolva!

Mintegy tízezer buddhista szerzetes vonult végig szombaton Mianmar (a hajdani Burma) második legnagyobb városa, Mandalaj belvárosán, a katonai kormányzat intézkedései ellen tiltakozva. Egy nappal korábban a demonstrációk vezetői bejelentették, addig folytatják a megmozdulásokat, míg a jelenlegi hatalom meg nem bukik.

Tüntetés kezdődött több más településen, köztük az ország legnagyobb városában, Rangunban is - a volt fővárosban 1500 szerzetes kezdett felvonulást. A Svedagon pagodában, az ország legbecsesebbnek számító buddhista szentélyében gyülekeztek, amely számos korábbi kormányellenes megmozdulás kiindulópontja volt már a brit gyarmati időkben és az 1988-as demokratikus mozgalomban is.

Noha a buddhista kolostorok akkor is központi szereplői voltak a katonai kormányzat elleni felkelésnek, a hatóságok egyelőre óvakodnak az erő alkalmazásától, mert - megfigyelők szerint - attól tartanak, hogy a nagy tekintélynek örvendő szerzetesek bántalmazása vagy őrizetbe vétele olajat öntene a tűzre. Szembe kell viszont nézniük azzal, hogy minél tovább engedik a demonstrációkat, annál gyengébbnek látszanak.

A hatóságok azonban még azt sem akadályozták meg, hogy a demonstráló szerzetesek a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi háza előtt vonuljanak el - írja a BBC szemtanúkra hivatkozva. Burma ellenzékének vezetője, akit több mint egy évtizede - megszakításokkal - házi őrizetben tart a katonai junta, óriási népszerűségnek örvend az országban, és világszerte a demokráciáért való állhatatos küzdelem szimbólumává vált. Szemtanúk szerint Aung San Suu Kyi háza erkélyéről, sírva üdvözölte az utcán vonuló szerzeteseket, beszédet azonban nem mondott - írja a BBC.

1988 óta a legnagyobb megmozdulás

A junta egy hónappal ezelőtt duplájára emelte az üzemanyagok árát, tüntetések sorozatát váltva ki intézkedésével. A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tüntetéseihez, egyúttal arra kérték konfitársaikat, hogy céljaik elérése érdekében vasárnap, hétfőn és kedden 15 percig imádkozzanak házuk bejárata előtt - jelentette a BBC.

A tüntetők időközben már nemcsak az áremelések, hanem általában a kormányzat szerintük rossz gazdaságpolitikája ellen is tiltakoznak. A szerzetesek megtagadnak minden vallási szolgálatot a rezsimmel kapcsolatban állóktól. Egyik csoportjuk "a népet elszegényítő gonosz katonai despotizmus" felszámolására szólította fel a lakosságot.

Az országban működő keresztény és muzulmán csoportok vezetői is felhívásokat intéztek híveikhez, hogy tiltakozzanak a tábornokok 45 éve tartó uralma ellen. A héten szinte minden nap rendeztek tiltakozó felvonulásokat Rangunban.

A mianmari ellenzék 1988 óta nem lépett fel ilyen nyíltan a hatalom ellen. ENSZ-diplomaták aggodalmukat hangoztatták a kialakulóban lévő válság miatt, David Miliband amerikai külügyminiszter pedig azt ígérte, hogy felveti a témát a világszervezet jövő heti, New York-i közgyűlésén.